Спомен за славен войвода
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Спомен за славен войвода

Дамян /Даме/ Иванов Груев е български революционер, активен участник в националноосвободителното движение в Македония и Одринско. Роден е в с. Смилево /Битолско/ на днешната дата- 19 януари 1871 г. Той е сред основателите на Българските македоно-одрински революционни комитети /БМОРК/.

Груев последователно учи в Битоля, Солунската българска мъжка гимназия и Великата школа в Белград. Емигрира в България и се записва да следва история във Висшето училище /днес Софийски университет/ През 1891 г. е изключен от учебното заведение като заподозрян в убийството на министър Христо Белчев. Обвиненията се оказват безпочвени и Даме Груев не е подведен под съдебна отговорност.

Заминава и преподава в Битоля, Смилево и Прилеп. През лятото на 1893 г. се установява в Солун, където работи като редактор в печатницата на Коне Самарджиев. Тук усилията му за създаване на революционна организация се увенчават с успех. На 23 октомври 1893 г. заедно с д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Антон Димитров и Христо Батанджиев поставя началото на Българските македоно-одрински революционни комитети /БМОРК/. Организацията по- късно променя наименованието си на ВМОРО. За председател на Централния комитет е избран д-р Христо Татарчев, а Даме Груев– за секретар-касиер. Всички съвременници са единодушни, че Даме е сърцето и душата на организацията.

В следващите години като инспектор на българските училища в Солунско той предприема редица обиколки с цел разширяване и укрепване на организационната мрежа. Установява контакти с Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК), търси единодействие между двете революционни структури.

През 1900 г. е арестуван от турските власти и прекарва близо две години в Битолския затвор. В края на май 1902 г. е заточен в Подрум кале в Мала Азия. Няколко месеца по-късно е амнистиран. Въпреки че заедно с Гоце Делчев и други ръководители на ВМОРО е против предстоящото Илинденско въстание, той не успява да го спре. През април 1903 г. в Смилево се провежда конгрес на Битолския окръг на ВМОРО. Заедно с Анастас Лозанчев и Борис Сарафов, Груев е избран за член на Главния щаб. Той участва активно в Илинденско- Преображенското въстание, а след неговия злополучен край – във възстановяването на ВМОРО.

След 1903 г. Даме играе ръководна роля в организацията и със своя авторитет успява да преодолее част от конфликтните ситуации в нея. По това време става и член на масонската ложа. През лятото на 1905 г. ръководи Рилския конгрес на ВМРО и е избран за член на Централния комитет. Отново възникват остри пререкания и конфликти между лидерите на организацията. Насрочен е нов конгрес в София в края на декември 1906 г. Даме тръгва с четата си за Кюстендил на път за столицата на Княжество България. На 23 декември 1906 г. четниците са открити от турските власти в района на Малешевско. При завързалата се престрелка Груев е ранен, но първоначално успява да се измъкне от потерята. Впоследствие, близо до връх Петлец, попада на нова засада и е прострелян смъртоносно.

Със смъртта на Даме Груев ВМОРО губи изключителен лидер. Организацията навлиза в дълбока криза и скоро се разцепва.

 

Кеворк ДадурянКоментари