Вижте цените в магазините на Норвегия. Ще ви се замае главата!
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Вижте цените в магазините на Норвегия. Ще ви се замае главата!

 

Ще ви разкажа за цените в хранителните магазини в страната, която е на водещите места в света по стандарт на живот – Норвегия. Супермаркетите в Осло отдавна са се превърнали в туристическа атракция, като дори и японските туристи фотографират етикетите и цъкат с език, а когато влизате в трамвая ватманите молят да проявите снизхождение за високите цени на билетчето.

Въпреки че не всичко е толкова еднозначно. Но нека се уверим какви са все пак цените в една от най-богатите страни в света.

Днес ще ви покажа най-обикновени хранителни продукти, които се продават във всеки един супермаркет. Цените в крони ще видите на етикетите, в самия текст ще видите съотношението им в левове и долари по курса в деня, в който се пише статията. Да действаме!

Преди да изпаднете в несвяст от ужасната скъпотия, която цари в Норвегия трябва да знаете следното: Средната заплата в Осло през 2017 г. е $3500 (5515 лева) след всички удръжки. Минималното заплащане на труда в Норвегия е $21 на час (33,09 лева). След като знаете вече тези цифри ще ви е по-лесно да разберете, че това, което за нас е скъпо за тях е нормално.

За норвежеца екскурзия във всяка една страна е същото, което за един българин е пътуването до Струмица, Македония или в Цариброд, Сърбия. Във всяка една страна по света, с изключение на Швейцария и Израел, норвежецът ще се чувства като у дома си.

За да няма съмнения в проучването, ще ви разкрия координатите на магазина, в който снимах: това е супермаркет «Meny», който се намира на първия етаж в търговския център «Oslo City Mall».

Въпреки високото ниво на материална осигуреност, норвежците с удоволствие предават буркани и бутилки в съответните пунктове до супермаркетите. Не го правят заради пари – целият доход от предаването на амбалажа отива за Червения кръст.

Първото нещо, което виждаме на входа на супермаркета е точката със зеленчуци и плодове. Портокалите, мандарините, клементините (хибрид на мандарините) и другите цитрусови плодове са големи, свежи и с красив търговски вид. Портокалите струват около 5,6 лв. ($3,5) килограма, клементините са по-скъпи: 7,88 лв./ 5 долара.

Портокали

 

До тях са доматите. Чери домати на клонка, които са отгледани в Норвегия (и то през зимата!) – 7,88 лв. ($5) за опаковка. Стандартните домати са между 8,4-9,8 лв. ($5,5-6,2).

Домати

Краставиците са оранжерийни, също норвежки. Един брой е 3,63 лв, което се равнява на $2,3.

Чушките са 6,16 лв. ($3,8) за килограм.

Морковите също са местни. За норвежците цената им е евтина, само 3,02 лв. ($1,9) за килограм. Това е по-евтино от чашка кафе и от билет за градския транспорт. Обърнете внимание морковите са грижливо измити и акуратно подредени.

Моркови

Гъбите са учудващо евтини: опаковка с гъби Шампиньон струва 1,57 лв. (точно $1). Но килограмът ще излезне 6,3 лв. ($4).

Ябълките са предимно италиански. Средната им цена е 5,6 лв. ($3,5) и това съвсем не е скъпо за качествени ябълки през зимата.

Кивито се продава на бройка. 0,81 лв. ($0,5) за киви.

Бананите са 3,25 лв. ($2,05) за килограм. В България цените на бананите гонят норвежките, ако не са в промоция цената им за килограм по това време на годината е между 2,49 и 2,99 лв. в зависимост от магазина.

Банани

Знаете ли как е лук на норвежки език? Льок! 4,2 лв. ($2,5) за малка връзка лук и 6,16 лв. ($3,8) за голяма връзка.

Сега нека поговорим за сиренето! Предполагам няма нужда за пореден път да ви напомням, че сиренето е световно богатство. Ето защо на рафтовете на всеки уважаващ себе си супермаркет трябва да са разположени стотици видове сирена от десетки различни страни. За щастие в Норвегия е точно така.

Щандът със сирена е изпълнен със сирена норвежко производство. И свежо, и отлежало, твърдо и полутвърдо…

Сирена

Имат и свой специален сорт сирене – Бруност. Това сирене се отличава с яркокафяв цвят и характерен вкус. За приготвянето на Бруност е нужно млякото, сметаната и млечната суроватка да се варят заедно в продължение на няколко часа, докато не се изпари цялата вода. В същото време захарта от млякото се превръща в карамел, което придава на сиренето този особен цвят и вкус. За това сирене може да се напише отделна статия, толкова любопитна история има.

Отклонихме се от заданието обаче. По отношение на сирената тук цари пълен ред. Сиренето халуми наистина е кипърско, а чедърът е внос от Англия. Да се върнем към цените: халуми струва 12,6 лв. ($8) за опаковка, френското полумеко сирене «Бейби Бел» (Babybel) – 7,56 лв. ($4,8), опаковка от италианското сирене «Грана Падано» е 11,56 лв. ($7,3), любимото ми сирене с марката «Катедрал сити» (Cathedral City) е 10,33 лв. ($6,53).

Чедър

Слайсовете шунка са с разнообразни цени, но средно са по 5,04 лв. ($3,2).

Цените на охладеното месо определено няма да ви допаднат. Килограм пилешки гърди ще ви струва 35,16 лв. ($22,24).

Килограм говежди стек достига вече 53,19 лв. ($33,3)!

В страната, която си има море е по-добре да се храним с неговите морски дарове. Освен това рибата и морските дарове са по-евтини от месото. Рачешки опашки – 40,59 лв. ($25,7), мидите — 14,22 лв./кг ($9).

Филе от риба: известната норвежка сьомга струва 50,64 лв./кг. ($32); филе от херинга – 27,99 лв./кг. ($17,9); филе от треска – 26,2 лв./кг.($16,5).

Сьомга цена

Друг норвежки специалитет, заедно с кафявото сирене, е хайверът от треска в тубичка. Всеки ден в хотела за закуска ни даваха от този хайвер и честно казано се влюбих в него! А и не е скъп – 3,75 лв. за тубичка ($2,37).

Замразената пица е със стойност от 14 лв. ($8,8).

Преминаваме към млякото. Кутия от един литър е с цена 7 лв. ($4.5)!

Мялко цена

12 яйца са 12,12 лв., почти $8.

Какво ще кажете за нарязан хляб за 8,40 лв. Самун хляб за 5 и кусур долара все още никъде не съм виждал!

Цените на олиото няма да бъдат изненада за никого. Най-евтиното олио е рапичното, а стойността му е 3,25 лв. ($2). Бутилка от половин литър гръцки зехтин струва 14 лв. ($9).

Рапично олио цена

Консерва със сладка царевица е 3,02 лв. ($1,9).

Киселите краставички са 11,2 лв. ($7).

Кисели краставички цена

Какво никога няма да намерите в норвежки магазин? Точно така, алкохол. Той се продава изключително и само в специални държавни магазини, като работното им време понякога е два часа на ден. Не успях да намеря отворен такъв магазин. Е, бирата явно не е алкохол за норвежците. Асортиментът от бира е огромен, а и консумацията на бира също.

Бира

Вероятно норвежките супермаркети имат най-голямата колекция от крафт бири, когато говорим за неспециализирани магазини за бира. Цени няма да посочвам, прекалено голям е изборът, но средната стойност е 8,96 лв. за бутилка ($5,8).

Крафт бира

Кока-кола 2 л. струва 7,42 лв. или $4,7. В Щатите за тези пари може да си купите цял стек.

Преминаваме към стоките за домакинството. Четири рула тоалетна хартия са 5,68 лв. ($3,5).

Прах за пране „Ариел“ в капсули струват 14,19 лв. ($9).

Прах за пране Ариел

Гел за бръснене 10,13 лв. ($6,4).

Гел за бръснене

Е, как ви се струват цените в норвежкия супермаркет? Скъпичко ли е или се търпи?Коментари

Светлана

24 яну, 2020 14:32

Така е в чужбина а ние ходим на изложба не на пазар за съжаление

Отговори

Радостина Жекова

23 яну, 2020 23:32

Цените не са точни. Малко преувеличавате! От 10 години съм в Норвегия и мога да кажа ,че цените не са такива каквито сте ги написали. Информирайте се малко по -добре.

Отговори

Нурмен от Ушлу

21 яну, 2020 12:42

Кой е автора????. Магазина Мени е бил в след коледно намаление, а журналята не е разбрал норвежки. А за заплата е питал някой колега ????.

Отговори