Мъката няма край! Авария остави Перник напълно без вода
  • 0
  • 0
  • 3
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Мъката няма край! Авария остави Перник напълно без вода

Без никаква вода остават днес по-голямата част от Перник, град Батановци и още седем села, ползващи вода от язовир „Студена”. Причината голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води. Няма да бъде спазен днес графикът за режимното водоподаване.

Заради авариен ремонт на водопровод част от Асеновград ще е без вода.

Причината да няма вода за голяма част от Перник е аварирал водопровод с диаметър 1020 мм в квартал „Железни заводи”. По отстраняването ѝ ще работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча.Продължителността на ремонта няма да позволи градските резервоари да бъдат захранени с достатъчно количество вода и графикът за режимно водоподаване в по-голямата част от Перник и околните населени места, които са на режим, няма да бъде спазен.

Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим само на кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино, които ще бъдат водоснабдени по график.

Аварията от днес е доста сериозна, на единия от двата главни водопровода. Засегната е централната градска част и няколко населени места. При постоянното спиране на водата авариите са се увеличили драстично. Това каза пред БНТ новият управител на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов. По думите му при воден режим потреблението се увеличава, тъй като хората се презапасяват.

3,5 млн. кубически метра е обемът на водата в яз. „Студена“ по данни от вчера. Метър и половина от водното ниво остават до „мъртвия обем“, при това потребление той ще бъде достигнат до 10-15 дни.

„Това не трябва да притеснява хората, взели сме решение как да може да се пречисти водата, която е от т.нар. „мъртъв обем“. Ремонтът на утаителя, който е в пречиствателната станция, не се случи навреме, затова взехме решение да направим своеобразен утаител на самия язовир, като преградим трасето на водата, така че да се получи обем, в който да могат да се утаят частиците, които предизвикват замътяването. Това ще бъде направено в рамките на два дни“, обясни инж. Борислав ИвановКоментари