Симеонов: Новият закон за хазарта е полезен за държавата
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Симеонов: Новият закон за хазарта е полезен за държавата

Лидерът на НФСБ и депутат Валери Симеонов няма да отстъпи от внесените промени в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми.

Пред журналисти в парламента той заяви, че още през 2018 г. е внесъл за разглеждане такъв проект. Сегашният бил още "по-прецизен", "взискателен" и "полезен за държавата".

"Недейте очаква някой да премисли, особено аз", каза Симеонов.

Според него Комисията за хазарта е сериозно компрометирана в полза на един основен играч в хазартния бранш. По думите му при създаването на изпълнителна агенция цялата отговорност ще падне върху държавата и институциите и тогава няма да има никакво размиване на отговорността.

Валери Симеонов бе категоричен, че не трябва да се забравя основната причина за внасянето на промените през 2018 г. и сега, а именно "масовото съсипване на здравето и имуществото на голяма част от българското общество".

Следствие на угоднически променените закони 2013 г. обществото залитна към хазарта, търсейки решение на своите проблеми, коментира Симеонов. Той припомни, че по Конституция държавата трябва да се грижи за здравето на нацията и за развитието на спорта.

На въпрос дали се притеснява, че ГЕРБ ще размислят и ще оттеглят подкрепата си, Симеонов каза: "Аз правя това, което трябва да направя и отговарям пред собствената си съвест. Колегите от ГЕРБ и от всички останали партии, включително и от БСП, също отговарят пред собствената си съвест".

 Във връзка с притесненията на Левски по отношение на закона, Симеонов обясни, че това подлежи на проверка. „Първо, не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношение на Левски. На думите на основния спонсор (б.р. - Васил Божков) не мога да вярвам. Има доста разминавания в цифрите, които той споменава, както и неговите представители и глашатаи. Говори се, че „Национална лотария“ е внесла за 2019 г. 70 млн. лв. такси, справката на Комисията по хазарта е, че са внесли 19,7 млн. лв. Вижте какви сериозни разминавания, така трябва да се постави под съмнение всяко изявление за спонсорирането на Левски. Дали е толкова значимо и дали то определя съществуването на отбора. Във всички случаи държавата не би трябвало и аз мисля, че няма да допусне ликвидирането на един отбор по финансови причини. Ако те сами си го направят със своите резултати, това си е техен проблем“, коментира Симеонов.

 

 Коментари