Легендата Джон Лоутън води битка с коварен рак
  • 1
  • 0
  • 4
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Легендата Джон Лоутън води битка с коварен рак

Легендарният рок музикант, композитор и тв водещ Джон Лоутън води напоследък много жестока битка. Може би най- жестоката и отговорна в целия си съзнателен живот. Тази за здравето и живота му. Големият приятел на България е с коварно онкологично заболяване, споделят близки до него лица. Конкретизират обаче, че прословутото биткаджийство на 73- годишния Лоутън се проявява и той нямал никакво намерение да се отказва. В името на роднините и приятелите си. При това без да дава гласност и да търси помощ и подкрепа. Сега в момента бил в ремисия. Успешно възстановяване желаем на знаковия британски вокалист! Кой е той и защо в последните години България се превърна във втората му родина? 

Роден е на 11 юли 1946 година в град Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60- те години на 20 век с групата „The Deans“, които решават, че Джон трябва да е певецът. След това отива в групата „West One“, а по-късно в „Stonewall“, в която участват Джон Майлс, Вик Малкълм (по-късно член на Geordie), и Пол Томпсън (по-късно член на Roxy Music).

През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer's Friend ('69-'76 & '79–'95), с които записва 9 студийни албума. През 1976 година се присъединява към групата Юрая Хийп (Uriah Heep), с които записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live '79“ и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.

През дългата си кариера Джон работи с някои от най- големите имена на рока, включително с Роджър Гловър – „Butterfly Ball“ на живо в Роял Албърт Хол през 1975 година с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Иън Гилън и Туиги.

Джон сформира GunHill, преименувана през 1994 година на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа.

През май 2006 година Джон и холандският китарист Жан Дюме (преди това от Focus) създават OTR (On The Rocks), в която участват бразилските музиканти Ней Консейсао – бас, Шанде Фигейредо – барабани, Марвио Сирибели – клавир. Новият им албум „Mamonama“ излиза през октомври 2008 година.

Джон Лоутън е популярен в България като изпълнител на парчето „July Morning“. Ежегодно в последните години изпълнява песента на концертите в Каварна, Бургас и Тутракан. Те се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.

От 2008 година става периодично водещ в съвместни филми на телевизия СКАТ и различни общини в татковината– „Джон Лоутън представя...“, в който разказва за миналото на града и селищната система– околности, традиции и обичаи. Продуцент е Валери Симеонов, а режисьор- Мартина Чачевска. Неотдавна взе участие в популярния български филм, продукция на Нова телевизия, Love.net. Като освен участието си допринася и с песента „Tonight“, която е включена в саундтрака към филма. Съвместни песни записва с "Диана Експрес", "БТР" и др.

Още веднъж, успешна битка срещу рака! Тя вече е подета от легендата, чиито зодиакелен знак е познат с решимост, непреклонност и спортна злоба в трудни моменти. Той пак носи названието рак, ама е от онзи другия.

 

Юниконбг

 Коментари

Нака

25 яну, 2020 18:38

Дано се оправи ама живот е туй

Отговори