Масови съкращения в  BBC
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Масови съкращения в BBC

Британската медийна корпорация Би Би Си обяви, че съкращава 450 работни места в рамките на план за модернизиране, който ще позволи на компанията да се адаптира към новите нужди на своята аудитория и да привлече нови потребители, както и да спести средства, предадоха световните агенции.

Повечето от съкращенията ще бъдат в новинарското подразделение на корпорацията Би Би Си нюз. Би Би Си ще съкрати също позиции, които се дублират в различните й медии и ще инвестира повече в цифровите информационни технологии. Ще има нова версия и на приложението Би Би Си нюз. Промените предвиждат все повече журналисти да бъдат базирани извън Лондон.

Според Фран Ънсуърт промените, по-специално тези, които ще бъдат извършени в Би Би Си нюз, ще позволят икономисването на значителни суми. Ънсуърт обаче увери, че те ще бъдат направени така, че медийната организация да продължи да бъде най-надеждната в света, посочва Франс прес.

Съгласно плана на Би Би Си ще има реорганизация на нюзрума, което ще доведе до спестяване на 80 милиона паунда (около 95 милиона евро) до 2022 г., отбелязват ДПА и Франс прес. Реорганизацията на нюзрума ще бъде такава, че той ще заработи по модел, в който фокусът ще е насочен по-скоро към новините, отколкото върху програмите или дискусионните платформи, допълва ДПА. Ройтерс посочва, че при тази реорганизация персоналът ще бъде зачислен да отговаря за отделни новини, а няма да е зачислен към индивидуални програми,съобщава БТА.

В Би Би Си нюз сега работят около 6000 души, включително 1700 извън Обединеното кралство. Засега не се съобщава колко от тях са журналисти, допълва Ройтерс.

Корпорацията Би Би Си разчита основно на приходите от годишна потребителска такса, която е 154,50 паунда (178 евро). От юни тази такса се премахва за хората над 75 години и корпорацията търси начини да компенсира това.

Британският премиер Джонсън, разгневен от начина, по който корпорацията отразяваше изявите му по време на предизборната кампания за изборите на 12 декември, се обяви за намаляване на годишната потребителска на Би Би Си, както и на глобите, налагани на онези, които не я плащат. Това постави под въпрос финансирането за медийната корпорация, в която работят общо над 22 000 души, отбелязва Франс прес.

На 20 януари генералният директор на Би Би Си Тони Хол съобщи, че подава оставка, като изтъкна, че го прави в интерес на организацията, припомня Франс прес. Според британски медии това предсрочно напускане на Хол е ядосало "Даунинг стрийт". То позволява неговият наследник да бъде определен от настоящия президент на организацията Дейвид Клементи, а не от приемника на Клементи, който трябва да бъде назначен от управляващите.Коментари