Електронни риболовни билети на хоризонта
  • 0
  • 4
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 5

Електронни риболовни билети на хоризонта

От 2021 г. любителите риболовци ще могат да си купуват риболовните билети по електронен път, каза във Велико Търново ресорният зам.-министър на земеделието, храните и горите Лозана Василева.

Тя отбеляза, че проектът е част от Програмата за морско дело и рибарство, а бенефициент е Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

С проекта на стойност 1,5 млн. лева ще бъде надградена и информационната система на ИАРА, според изискванията за въвеждането на електронно управление, посочи доц. Галин Николов, директор на изпълнителната агенция.

Двамата участваха в националната среща на Българската федерация на риболовните спортове, която се състоя във Велико Търново.

На срещата са били дискутирани въпроси, свързани с маловодието в язовирите и с рибните запаси, с промените в Закона за рибарството и аквакултурите, който не е променян от 20 години, както и за сътрудничеството между държавата и любителите риболовци за опазване на рибните ресурси и борбата с бракониерството, уточни пред журналистите Георги Михайлов, председател на организацията им /БФРС/.

Той отбеляза, че има нагласи цената на риболовния билет, която в момента е 25 лв., да бъде увеличена с още пет лева, които да бъдат събирани в целеви фонд за зарибяване на реките и язовирите.

От федерацията предлагат законодателни промени, според които юридически лица или фирми, които със своята дейност замърсяват водоеми с огромни количества умъртвена риба, освен да плащат глобите, постановени от МОСВ, да бъдат задължени да възстановят рибния ресурс в същото количество.

През миналата година са били купени 231 хиляди риболовни билета, което е с над 5000 повече в сравнение с 2018 г., отбелязаха участниците в срещата. Те са категорични, че колкото повече риболовни билети биват купувани, толкова повече средства ще има за зарибителни мероприятия.Коментари

Каракуда

30 яну, 2020 10:45

Бла-бла-бла

Отговори