Нови тежки обвинения за Васил Божков
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Нови тежки обвинения за Васил Божков

Петима са обвиняемите след акцията в офиси и имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Петият обвиняем, който е задържан за 72 часа, е бил през 2014 г. председател на Комисията по хазарта. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на специален брифинг днес.

По думите ѝ от жилище, обитавано от Васил Божков, са иззети множество картини.

При претърсване на казино са иззети 400 хиляди лева.

Повдигнатото на Васил Божков обвинение е за организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 година. Групата е извършвала принуда, подкупи и други престъпления, изброи Милева.

Божков е предлагал всеки ден 10 хиляди лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни дружества, заяви тя.

Милева обяви, че в хазната липсват над 1 млрд. лева.

Самият Божков вече е със 7 обвинения и издадена европейска заповед за арест, тъй като се намира в чужбина.

Пред Би Ти Ви, бизнесменът потвърди, че е в чужбина и заяви, че „при сегашните условия се опасява да се върне в страната“.

От обвинението смятат, че хазартните бизнеси на Божков са били облагани с по-ниски данъци, посредством липса на контрол от Комисията по хазарта, заради което държавата е ощетявана със стотици милиони годишно.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че може да бъде потърсена финансова отговорност за неплатени такси от Васил Божков. Той поясни, че в момента текат финансови ревизии, но има и грешки по прилагането на закона.

„Това, което констатира комисията на държавна финансова инспекция, са огромни по размер, ако се спазва закона, дължими невнесени такси, а оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за постановяване на публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

От компанията на Божков „Нове холдинг“ определиха вчера действията на държавата като „принудително отнемане на законен бизнес“.

Акциите вчера в Комисията по хазарта и офисите на Васил Божков, при които бяха задържани 16 души, съвпаднаха с приемането на първо четене на промени в Закона за хазарта, които налагат държавен монопол върху лотарийните игри. За разпит беше отведен и председателят на комисията Александър Георгиев.Коментари