Новият водопровод към Перник се бави фатално
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Новият водопровод към Перник се бави фатално

Една от най-големите мистерии в страната продължава да бъде плана за нов водопровод от Мало Бучино до Перник, който трябва да захрани бедстващия град с вода от яз. Бели Искър. Близо две седмици след лансирането на идеята за водопровода има само идеен проект, но не и подробен устройствен план (ПУП), количествени сметки, материали и т.н. Ясно е кой ще е изпълнителят, поне на хартия - държавната фирма "Монтажи", но не и външната помощ, която ще се наложи да се ползва. Няма точна сума, само хвърлени в пространството числа - я 25 млн. лв., я 26 млн. лв.

"Днеска следобед, утре, започвайте да копаете траншеите. Първите два километра тръби пътуват, ще са тук до няколко дни. Да не губим часове, не дни в строителството", заяви в сряда премиерът Бойко Борисов в неподправения си стил. Очевидно е обаче, че това няма как да се случи.


В четвъртък от Министерски съвет (МС) отговориха на "Капитал" следното: "До няколко дни публично ще бъде оповестена точната стойност и техническите параметри на проекта."

Особено интересно в случая е, че държавните ведомства бягат от отговорността за този проект и сякаш нито едно от тях не го управлява. Министерство на регионалното развитие и благойустройството (МРРБ) още в началото вдигна ръце и прехвърли отговорността на други институции, но както стана ясно от отговори до "Капитал", тя се връща при тях без те да искат. Просто защото именно МРРБ следва да изготви подробен устройствен план (ПУП) за проекта.

Другото отговорно ведомство е Министерство на икономиката, но то не дава конкретна информация за сега.

Кой изобщо отговаря

"До момента Монтажи ЕАД няма сключен договор с възложител", отговориха от държавното дружество на "Капитал". На 20 януари 2020 г. зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че възложители на строителството на самия проект ще бъдат областните управители на София и Перник по специален ред. На 21 януари 2020г. от областна администрация на Перник отговориха за "Капитал", че нямат общо и Министерски съвет движи нещата. От там пък тогава обясниха, че ще може да се даде конкретна информация относно срокове, доставчици на тръби, подизпълнители и т.н. след като Столичния общински съвет (СОС) се съгласи на проекта. Това се случи преди два дни, на 28 януари, но тези важни детайли още не са изяснени.

"За допълнителна информация може да се обръщате към Министерство на икономиката", казаха от правителствената пресслужба. От Министерство на икономиката изобщо не отговориха на две запитвания на "Капитал" в последните 10 дни.

"Бихме искали да Ви информираме, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма отношение към поставените от Вас въпроси" отговориха и МРРБ, запитани относно проекта.

Но парадоксално темата се връща по компетентност при тях и зависи от техни действия. "Съгласно чл. 124 а, ал. 4, т..1 разрешение за изработване на проект за подробен устройствен план се дава със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството за обекти с обхват повече от една област. Областният управител на област София не би могъл да предприеме действия преди изработването на проект за ПУП", пише в отговор на запитване на "Капитал" от 21 януари Живка Такева - Първанова, зам.-областен управител на София-област.

Какво имаме до тук

"Изпреварващо сме предприели действия по обследване на терена за изграждане, техническа обезпеченост, мобилизация на екипи по монтаж на тръбите, проверка на сладове за материална обезпеченост, с цел директно започване на изграждането, след възлагането ни от страна на ангажираните институции с решаване на водния проблем в Перник", твърди в писмен отговор изпълнителният директор на "Монтажи" Тихомир Димитров.

Проектът за водопровод от Мало Бучино до Перник е изготвен от екип правоспособни проектанти, утвърдени във ВиК сектора с главен проектант д-р инж. Атанас Паскалев под ръководството на представляваното от мен дружество", казва още той, като уточнява, че нищо не е заплатено досега.
Според оскъдната публична информация тръбите се изработват в момента и ще се доставят от Испания. "Трябва да се отчете факта, че инвестиционният проект се прави в екстремно кратки срокове, и вероятността да има изменения, налагащи корекции по време на изграждане, предвид теренните условия е голям", допълва Димитров.

"Монтажи" вероятно ще използва и външна помощ, за да се справи, а опита й е спорен Изпълнителният директор изтъква 70-годишната история на дружеството. "През годините "Монтажи" ЕАД е изпълнявало редица значими проекти в утежнени условия на площадката на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и други дружества, включително пречиствателни съоръжения и тръбопроводи", пише още той.Коментари