Инвеститорът на "чудото" в Камено е с капитал...10 лв.
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Инвеститорът на "чудото" в Камено е с капитал...10 лв.

Заявеният инвеститорски интерес за крематориум край Камено нещо намирисва. Но не на кремация, а на нещо като менте. Най- елементарен прочит в Търговския регистър разкрива, че капиталът на фирмата- инвеститор, която се бие в гърдите, че ще изхарчи милиони за обекта е "цели" 10 лв. Това рязко означава, че това което се показва и обещава, може би е само на хартия и добре монтиран видеоклип. На всичкото отгоре Ворик Груп откъм предмет на дейност никъде не посочва, че ще извършва кремации или погребални услуги. На всичкото отгоре фирмата не е регистрирана в Камено, а в Бургас. Ясно е къде плаща данъците си. Тогава изниква елементарният въпрос. Защо не участва в търга за строеж и стопанисване на крематориум на новото гробище в Бургас? Защото крематорим има предвиден в ПУП на бъдещия траурен парк /на изхода на Меден рудник по посока Средец/. При това не от днес и вчера. Има едно, но. И това "но", изглежда плаши Ворик Груп. А именно, че в Бургас ще се поискат гаранции за инвестицията. Ще бъдат въведени много ясни и строги критетии и правила, съобразени с най- новите представи за изграждане, оборудване и експлоатация на крематориум.

Но Ворик Груп явно не желае да участва по правилата и се насочва далеч от големия град. Залага на частен терен, за какъвто бюрокращината не е така рестриктивна. А и по- надалеч от строгите правила, може би по- лесно може да не реализираш това което си гарантирал и обещавал.

Може би също инвеститора си мисли, че хората в Камено, че и Българово в близост, са свикнали отдавна с миризмите. Всеки знае кое предприятие е там. Също така инвеститорът тръби, че ще осигури работни места. Човек малко от малко като се позаинтересува ще се увери обаче, че броят на трудово заетите в крематориум е незначителен. Особено пък ако е модерен и отговаря на новите изисквания. Относно Търговският регистър, той е свободен за проверка на всякакви физически и юридически лица. Ето какво излиза за Ворик Груп: https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/ActiveCondition.ra?guid=20d72db8285c42e5a636042ac1187a28

Иначе бившият полицай Кристиян Киров е публичното лице, което видимо се изживява като "острие" за противоречивия проект за крематориум край Камено. По комплексни причини надделява мнението, че той е подставено лице на фигури в сянка засега. На общественото обсъждане за крематориума, а преди това на протеста насред площада, бе опреснен един скандален случай от близкото минало. Във фокус е именно Киров и търговията със смъртта в най- грозния смисъл. 

Та преди малко повече от две години избухна скандал покрай погребението на 16- годишния Костадин, който бе смазан от автомобил край с. Атия, община Созопол. Неговият баща Апостол пристига форсмажорно от чужбина, за да погребе сина си. Оказва се, че тялото на момчето е предадено меко казано странно от моргата на  погребална агенция в която Киров е доста силен. Оттам по паметливи припомниха, че бяха поискани 1 300 лв. за погребението. Предложени са даже конкретни адвокати да се заемат с делото за смъртта на детето.

Реална ли бе загрижеността обаче или напротив?

Известният созополски общественик, журналист и политик Христо Бардуков се зае лично със случая в качеството си на приятел на бащата. Тогава той разтръби, че трупът бил взет от служител на въпросната бургаска агенция, свързана с противоречивата организация SOS- ПТП.

След като публикува призив за помощ в социалната мрежа, а журналисти се появяват пред офиса на агенцията, от фирмата им предложиха тогава по- ниска цена за погребението. От агенцията предложили да ги свържат с организацията SOS- ПТП, която да поеме съдебните дела, а после да им възстанови парите по погребението от застраховката. Все услуги за които никой не ги е молил и не ги е оторизирал. Случаят намери справедлив развой. Тялото със смъртта се зае друга агенция след широк обществен отзвук.

SOS- ПТП е организация, която води дела и помага юридически на пострадали от катастрофи. Колко и как им помага точно е съвсем друг въпрос. Зад нея, както и зад погребалната агенция стои един и същи човек- Кристиян Киров.

Очаквайте продължение, включително по въпроса за петицията която набира скорост срещу градежа на крематориум край Камено.

 

Юниконбг

 

 Коментари

GOOOO

11 фев, 2020 23:42

kvoto ti chudo are da se mahat mentacite

Отговори