Винаги готов ! Днес е важен ден за всеки скаут /Снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 5
  • 0
  • 0
  • 0

Винаги готов ! Днес е важен ден за всеки скаут /Снимки/

Основите на скаутската организация са поставени през 1907 г. от сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауел в Англия. Като бивш военен лорд Бейдън-Пауел от Гилвел създава първият скаустки отряд който наброява 15-20 момчета от градските улици, като ги завежда на скаутски лагер на остров Браунси. Децата приемат скаутската идея като своя и поставят началото на движение на скаутите по света.

Организацията на скаутското движение има три нива – Световна организация на Скаутското движение, регионални организации и национални организации. И трите нива са структурирани по приблизително еднакъв начин: Общо събрание, съвет, членове.

Числеността на скаутите в цял свят – водачи и млади участници, ги поставя на едно от първите места сред младежките организации. Движението е застъпено в 154 страни по цял свят, които са разделени на пет региона – Европа, Евразия, Интер-Америка, Африка и Азия-Пасифичен.Предполага се,че близо 50 млн.души са последователи на скаутското движение по цял свят.

Първата искра на скаутската идея пламва в България още през 1911 г., само няколко години след появата на скаутството в същинската му родина – Англия. Генерал Н. Жеков, командир на Първи пехотен полк, се запознава с новата система за извънучилищна подготовка на момчета там и прави първите опити за прилагането ѝ в страната. По негова инициатива и прякото му ръководство се формира и първият за страната ни разузнавачески отряд в София.
За жалост след 9 септември скаутското движение е забранено,а тази ниша е заета с пионерските лагери.
в края на 80-те и началото на 90-те години отново започват сбирките на сакутите. В България арменската скаутска организация "Хоменътмен" е достоен член в световното семейство.

Скаутският закон гласи:

Скаутът е честен и почтен.

Скаутът е лоялен.

Скаутът е полезен и помага на другите.

Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут.

Скаутът е вежлив и етичен.

Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда.

Скаутът уважава и почита родителите, учителите и водачите си.

Скаутът е весел и с висок дух.

Скаутът е пестелив и опазва личната и обществената собственост.

Скаутът е чист в мислите, думите и делата си.

 

 Коментари

дадурко

3 мар, 2020 15:21

нещо за арменските лагерници няма ли да разкажеш, мили ми Дадурко?

Отговори