Точи ли Лайф Хоспитал урбулешки Здравната каса?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Точи ли Лайф Хоспитал урбулешки Здравната каса?

Пациентка разбра, че е оперирана, след като получи епикриза от частна клиника в Бургас. Жената платила всички изследвания, ходила няколко пъти до лечебното заведение, но никога не е постъпвала за лечение. В началото на февруари Мария Тинчева търси консултация със специалист, който да й постави диагноза,тай като чувства болки в гръдната област. Заплаща всички изследвания, тъй като живее в Гърция и не е здравно осигурена у нас.

„Лекарят ме успокои, че ще направим рентген, скенер и изследвания на кръвта.Направих всички неща в петък. Резултати не получих в събота. Трябваше да отида в понеделник”, разказа пациентката.

В понеделник получава епикризата и отива на консултация при лекар в друг медицински център.Тогава разбира, че има нередност в документа. „Лекарят прочете епикризата и ми каза, че съм оперирана. Аз му обясних, че съм си правила само изследвания”, каза още Мария.

„В епикризата пише, че са ми направени необходимите изследвания и консултации и е проведено оперативно лечение.След операцията,която е преминала гладко, раната ми е почистена, превързана и съм изписана в добро общо състояние”, сподели пациентката. Жената отрича и да е постъпвала в болница.

Екип на NOVA провери частната клиника, която преди седмица е посетила Мария. Срещаме се с хирурга, който е назначил изследванията и чието име фигурира на епикризата. „Няма операция. Грешка е станало. Секретарката пише епикризата на компютър. Аз не съм я разписал. Това не е моя подпис. Не мога да ви кажа кой се е подписал вместо мен”, заяви д-р Любомир Калудов.

Д-р Калудов ни показва личния си печат, който липсва на документа. „Направете справка кой е написал тази епикриза и кой я е подписал.Не съм аз”, категоричен е лекарят.

Правим опит да разберем кой е изготвил документа. Стигаме до единия от собствениците на клиниката. „Пациентите казват едно, но има и други неща. Сега имаме дума срещу дума. Искам да прегледам абсолютно всичко. Обещавам, че ще прегледаме и ще дадем нормален отговор какво се е случило. Нямам нищо против да разгледаме нещата , но в момента нищо не мога да ви кажа”, обясни Георги Налбантов, зам.-управител и съсобственик на частната клиника.

В телефонен разговор няколко часа по-късно собствениците на частната болница обясниха,че е станала техническа грешка. Секретарят, подготвил епикризата използвал шаблон в компютъра и пропуснал да изтрие частта, в която са упоменати действията след операция. Нямало нарушения, защото не било посочена клинична пътека, тъй като пациентката била здравно неосигурена.

Обещаха и да има наказани. „Не търся нищо и няма да съдя никого. Просто не може една клиника с име да работи по тази система. Не може на мен да ми се издава една епикриза, която аз ще сложа при документите си. Утре ще отида за някакво друго заболяване и ще ми напишат,че съм оперирана, а то няма да е така”, каза Мария.Коментари

N. Ivanova

17 фев, 2020 14:36

В ИМЕТО НА СПРВЕДЛИВОСТТА! Репортажа не е обективен, защото никъде не показаха, че в документа пише "Оперативна интервенция:няма". Грешката е наистина техническа, защото зад компютъра стои човек, в случая АЗ. Генерирайки документа, съм пропуснала да изтрия текста с " оперативната рана е спокойна" Жената не е платила за операция, а всички изследвания, които са и направени, а ги е платила, защото е с прекъснати здравни права ( не си е плащала осигуровки). Няма източване на здравната каса, просто защото пациентката не минава по клинична пътека. И за да са всички спокойни, да, наказана съм от ръководството на болницата. Да, поемам си вината. Лекарите излъчени в репортажа нямат никаква вина

Отговори

Гого

15 фев, 2020 21:30

В Лайфа само фасадата да им имам

Отговори

Соня

15 фев, 2020 20:51

Разчитат,че живее в Гърция и няма да се разбере

Отговори

Пацо

15 фев, 2020 20:07

Хем пари на ръка , хем каса ... ,това трябва да спре

Отговори

Гого

15 фев, 2020 19:53

тези тарикати сега ли чак ги разкрихте :-)

Отговори