Маскарадът в Камено засенчи Вси Светии и карнавала в Рио /снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Маскарадът в Камено засенчи Вси Светии и карнавала в Рио /снимки/

Коя е маската, разкрила в цялата си същност древното лице на един народ? По какъв начин традиция, легенда и история намират своя израз в разиграването на ритуален маскарад? Отговорът е в едно чутовно събитие, което засенчва в пъти нашумелия и у нас католически празник Вси Светии, а защо не и прочутият комерсиален карнавал в Рио де Жанейро. Все пак си е нашенско и истинско. А какво е усещането? Днес мнозина попитаха хората в Камено, скрити зад маските, които разголиха най- древните български традиции и се опитваха да ни припомнят величието на Земята, от която произхождаме.

Традиционните български кукерски празници се провеждат на два цикъла– в периода между Коледа и Богоявление в Западна България и между Месни и Сирни Заговезни в Източна България.

Днес тази традиция бе зрелищно представена от кукерите в малкото българско градче Камено. Облечени в изкусни костюми и маски, те гониха злото със звън на чанове на площада пред сградата на Общината.

Маскарадните игри са финала от двудневното шествие в града, когато кукерите обходиха домовете на хората с пожелания за здраве, плодородие и благополучие.

По стара традиция маскираните пресъздадоха бита на своите предци в различни сцени. Те първо символично заораха нивата, за да е плодородна годината. Най- малкият участник в игрите бе на 3 години. Костюмите на местните кукери от Камено са ръчно шити, бродирани с пайети и мъниста, като на някои от тях бе изписано името на Камено. Подготовката по празниците е започнала месеци по-рано, споделиха участници във фестивала. Чамовете на всеки кукер наброяват 50-60-70. А тежестта, с която е нагърбен артистът, е над 60 килограма. Желанието и усещането за българската традиция е по- силна от огромния товар около кръста.

Да има повече зърно в хамбарите и вино в бъчвите си пожелаха съорганизаторите на кукерските игри от сдружение "Кукерски традиции" в Камено. Те преди всичко благодариха на кмета на Община Камено Жельо Вардунски, който помага много в организирането на игрите.

Празникът днес завърши с хоро. Кукерите запалиха и огън на площада, за да изгорят злото. Имаше и много официални гости. Другата седмица е "Кукерландия" в Ямбол, но тази събито и неделя определено се открои с маскарада в Камено. Той започна вчера от дома на Жельо Вардунски.

 

 

ЮниконбгКоментари