15 000 българи има в засегнатите от вируса райони на Италия
  • 0
  • 0
  • 5
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0

15 000 българи има в засегнатите от вируса райони на Италия

15000 българи живеят в засегнатите от коронавируса населени места в Италия, съобщи пред БНР генералният консул в Милано Таня Димитрова. Тя посъветва българските граждани да избягват пътувания до област Ломбардия, а ако в момента се намират там - да носят предпазни маски и ръкавици.

Отменени са голяма част от масовите събития, затворени са музеите и останалите забележителности в Милано, допълни Димитрова.

"Всички супермаркети се поизпразниха. Няма стоки по магазините заради масовата реакция на гражданите, които са на територията на Милано и област Ломбардия, което със сигурност ще бъде преодоляно за 2-3 дни, защото това е първичната реакция и е съвсем нормално".

"Властите дават най-доброто от себе си, така че жертвите са само възрастни граждани със съпътстващи заболявания. Имаме позитивни новини от болницата в Рим – трима души ще бъдат изписани, тъй като болестта е овладяна“, каза още тя.

"Към момента няма забрана да се напуска област Ломбардия, полетите не са спрени. Препоръчваме на всички да бъдат внимателни, както знаете на летище София има термокамери, така че всички пристигащи ще бъдат проверявани за евентуална треска".

Българските дипломати в Италия са в контакт с българите в най-тежко засегнатите области в Италия - Ломбардия и Венето, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че не е необходима намеса на българската държава за извеждането от страната, тъй като границите не са затворени.

"Звънят, притесняват се хората. Още вчера МВнР оповести препоръки към българските граждани живеещи там, но и пътуващи или планиращи пътуване. Силно препоръчваме да се пътува в тези две области само в краен случай. Границите на Италия с другите държави не са затворени, така че могат да напуснат във всеки един момент, в който решат", посочи още Димитрова.

Днес до обяд на летище София са изпълнени планираните три полета до Милано. Още три самолета са кацнали оттам. Полетите се изпълняват от двата терминала на столичната аерогара. С последния полет от Милано се прибраха и няколко българи - студенти в Италия, тъй като част от университетите в града и област Ломбардия са затворени.

Коментари