В Каварна разумът надделя
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

В Каварна разумът надделя

Общински съвет Каварна отмени такса „журналист“. Съветниците се събраха днес по обед заради две точки - даване на съгласие община Каварна да кандидатства с проект по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност” и втора точка – отмяна на точка в Правилника за работа на ОбС Каварна, указваща, че медиите трябва да заплащат такса, за да отразяват работата на местния парламент.

Както Kmeta.bg писа, точката бе предложена в хода на дискусията по приемане на документа и събуди недоволството на журналисти и общественост. Вносителят на скандалното предложение – настоящия независим общински съветник и бивш председател на ОбС Каварна Красимир Кръстев бе засипан в социалните мрежи с подигравки. Това предизвика и коментар на настоящия председател на местния парламент, който на страницата си написа: „Уважаеми каварненци, допуснах грешка в желанието си да има работещ правилник за работата на Общинския съвет. Без този правилник не можем да работим, не можем да взимаме решения, не можем да си изпълняваме задачите. И подцених предложението на колегата г-н Красимир Кръстев да се наложат такси за заснемането на заседанията. Съсредоточих усилията си в останалите текстове и гласувах „за“ правилника на съвета. Свободата на словото е сред най-важните граждански свободи. Нашата група не подкрепя този текст. Знаете, че от първия ден защитавам свободното онлайн излъчване на сесиите. Общинският съвет е публична институция и това е неоспоримо, а прозрачността е в основата на демокрацията. Насрочил съм заседание на Общинския съвет, на което ще преразгледаме този текст и ще се борим да убедим колегите, че той е недопустим. Гласувах „за“ правилник, не срещу свободата на словото“.

Самият Правилник бе върнат за ново преразглеждане не само заради скандалното предложение на Кр. Кръстев, а и заради неспазена процедура по подготовката му и внасянето в зала за гласуване.

Днес съветниците отмениха такса „журналист“ с мнозинство. Единственият гласувал „против“ е вносителят на предложението.Коментари