Родолюбив български огън в Кипър!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Родолюбив български огън в Кипър!

С тържествена църковна служба и празнична програма българската общност в Кипър чества днес Националния празник 3 март и 142-ата годишнина от Освобождението на България от османско владичество и възстановяване на българската държава.

Благодарствена литургия и панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война и в националноосвободителните борби на българския народ събра днес наши сънародници и кипърци в митрополитската църква „Св. Георги” в град Паралимни.

Тя бе отслужена от българския свещеник в Кипър отец Станислав Симеонов заедно с представител на Румънската църква.

След тържествената служба ученици от българското училище „Народни будители” в Паралимни изнесоха празнична програма. Те бяха подготвили и изложба с изработени от тях мартеници.

Българска служба в митрополитската църква на Констанция и Фамагуста

Приветствие по случай националния празник на България отправи към присъстващите и към всички българи на острова посланикът на страната ни в Кипър Любомир Тодоров.

Сред официалните гости на честването на 3 март бяха и представители на двата най-големи кипърски синдиката, в които членуват много наши сънародници, както и на Митрополията на Констанция и Фамагуста.

Организатори на днешния български празник на острова са българското училище „Народни будители” в Паралимни към Съюза на българите в Кипър, сдружението „Православна българска общност в Кипър”, сдружението на родителите и гражданите на Паралимни „Културна асоциация на българите в Кипър „Атанас Шабанов”, с подкрепата на българската медия на острова „Бг фактор” и кипърското радио „Полития”.

Във вторник - в деня на националния ни празник, традиционният прием, даван от българския посланик в Никозия, ще подчертае отново добрите отношения между двете страни с присъствието на кипърски политици, общественици, културни дейци, кипърци български възпитаници, много българи, живеещи и работещи на острова.Коментари