Поморийската кал- лечебната й сила по- мощна от тази в Мъртво море
  • 168
  • 5
  • 3
  • 11
  • 27
  • 6
  • 7
  • 6

Поморийската кал- лечебната й сила по- мощна от тази в Мъртво море

Медицинските светила са единни- поморийската кал цери от удрящото в кръста лумбаго до безплодие. Тежка е царската корона на СПА столица по родните ширини, но поморийци съумяват с общи усилия да съхранят древните традиции и да развиват богатство си, дадено им от Бог.

Поморийското солено езеро, прочуто в цял свят с лечебната кал, е безценното съкровище на морския град и неговия капитал. Уникалният лиман привлича като магнит милиони туристи. Много от тях пристигат в Поморие заради красивите и чисти плажове, но още повече са тези, които идват, за да търсят лек за всякакви болежки. От незапомнени времена калта от соленото езеро се е смятала за вълшебна.

Древните вярвали, че лиманът е омагьосан така, че да лекува рани и недъзи. Траките го наричали Езерото на трите нимфи. В наши дни, тайните на калта отдавна са разкрити, но само за да потвърдят чудодейните й свойства. Учените са категорични, че лечебната й сила е по-голяма от добиваната в Мъртво море. В нея се съдържа цялата Менделеева таблица.

При апликиране върху тялото, организмът реагира светкавично и сам изтегля онези минерали и микроелементи, които са дефицитни и от които се нуждае. Слоят тинеста почва на дъното на лимана лекува всичко - от лумбаго до безплодие. Тайната е в лековитите минерали и сярата, които калта съдържа. Славата на поморийския лиман отдавна е прекосила границите на родината.

Туристи от всички краища на света прииждат всяка година в малкото градче, за да търсят цяр за болежките си. Калните бани и лугата от незапомнени времена са запазена марка на Поморие, а в последните години станаха причина куротът да бъде сочен все по-често като столицата на СПА туризма. Целебната поморийска кал лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични болки, простатити при мъжете, както и кожни заболявания - псориазис, невродермит.

Тя влияе и на всички жлези с вътрешна секреция. В санаториума сред най-търсените процедури, след калните бани е джакузи с рапа - вода от Поморийското езеро. Тя има 4 пъти по-високо съдържание на сол от морската вода има микроелементи и соли. Процедурата се използва при хора с радикулит, увредени междупрешленни дискове и други заболявания на опорно-двигателния апарат. При тръпнене и хипотрофия на мускулатурата подводният масаж е много полезен и възстановява нарушената двигателна активност. Поморийската кал е лиманна и се образува в продължение на хиляди години.

Процесът протича без достъп до кислород, като се разлагат различни видове микроорганизми в намиращите се в лимана растения. Тук вирее и специален и рядък вид водорасло Производството в цялото езеро е 1 милиметър годишно. Точно по това време - в края на август и началото на септември, водораслото умира и пада на дъното, а след дълъг период от време то се превръща в лечебна кал. Тя наистина е уникална и освен срещу болежки се използва и за разкрасяване. Изключително полезна е и матерната луга - краен продукт при солодобива. Тя представлява силно концентриран разтвор на различни йони, притежава добро противовъзпалително действие и успешно се използва при проблеми на опорно-днигателния апарат, периферната нервна система, стоматологичните заболявания. Особено добри резултати дава луголечението с галваничен ток така наречената лугофреза, при заболявания на ставите, артроза на гръбначния стълб и под формата на компреси. Поморийското солено езеро е единственото място, което произвежда безценната лечебна кал.

То е със статут на защитена орнитологична местност, по която минава миграционният път на птиците "Виа Понтика". Тук гнездят саблеклюн, кокилобегач, белочела рибарка, морски дъждосвирец и още 266 редки видове пернати, които могат да се наблюдават от посетителския център "Поморийско езеро". Именно от Поморийското солено езеро се добива световноизвестната лиманна лечебна кал. Още древните траки установили от опит, че мястото е лечебно. Древните римляни пък, които също са имали шанса да изпитат лековитата сила на калта, са наричали Поморийското езеро "свещено". В наши дни лиманната кал е призната за изключително ценен природен продукт. Съвременната медицина отдавна е потвърдила откритието на древните, че калолечението има силно противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулира метаболитните процеси в организма. Другото съкровище на Поморие - солта, съвсем заслужено е въздигнато в култ.

В морския град се намира единственият по рода си в Източна Европа музей на солта. Той е открит на 7 септември 2002 г. и е изцяло реновиран през 2013-та по ОП "Регионално развитие". В него нагледно се показва производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода. Солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както е било и в древността. Посетителите могат да видят "на живо" всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото. Освен че са изкусни солари, поморийци се славят и като най-добрите рибари.

Много от тях и до днес мятат мрежи в морето, а по залез слънце лодките се завръщат на пристана препълнени с улов. Романтичните туристи и познавачите отдавна са открили, че Поморие има един от най-прекрасните плажове. Ивицата е дълга над 4 километра и е покрита с най-финия златист и черен пясък. Пречиствателната станция и липсата на промишлени замърсители в района отреждат челно място на морската вода по чистота. Заливът има и друго предимство - морето край Поморие е най-безопасно за къпане дори и на деца. Водата е плитка, с равно дъно. Дадености, с които друг курорт едва ли може да се похвали.

 

Г. ГеоргиевКоментари

Много хубавир

24 Jan, 2020 20:54

Много хубави коментари, мисля да го посетя тази година, само здраве.

Отговори

Краси

24 Jan, 2020 14:51

Всяка година сме там. Евтино и приятно местенце!!

Отговори

Виолета Димова

24 Jan, 2020 10:08

Уникално място!

Отговори

Дана Трифонова

24 Jan, 2020 9:12

И на Мъртво море съм била, но Поморие е наистина безценно то ни богатство. Но ние не умеем да ценим нищо, само критикува е и оплюваме. Жалко!

Отговори

Светослав Петров

23 Jan, 2020 21:47

Автора на статията удобно е изпуснал презастрояването на града и плажната ивица. Като се обърнеш с гръб към морето виждаш една китайска стена от хотели. За да си намериш нормално място на плажа трябва да отидеш не по-късно от 8 часа.

Отговори

23 Jan, 2020 22:23

Какво общо има презастрояването с химическия състав на калта?

23 Jan, 2020 22:23

Какво общо има презастрояването с химическия състав на калта?

23 Jan, 2020 22:23

Какво общо има презастрояването с химическия състав на калта?

23 Jan, 2020 22:23

Какво общо има презастрояването с химическия състав на калта?

23 Jan, 2020 22:23

Какво общо има презастрояването с химическия състав на калта?

Петър

23 Jan, 2020 21:47

Преди години,още с първите топли дни на годината езерото се изпълваше с болни контузени от катострофи хора,които едва чакаха топлото време за да си облекчават страданията с кал!Те ме научиха и как да си е вадя,удоволствието от нудизма и калолечението не е за всеки!Дори пясъка на въпросния плаж е полезен да лежите направо върху него,защото е черен,просмукан от тинята!

Отговори

Йосиф ДаниелАвтора

23 Jan, 2020 17:04

Автора на тази рекламна статия може ли да ни каже разликата на видовете риба в морето край Поморие и в Мъртво море?

Отговори

Когато човек няма заболявания,

23 Jan, 2020 15:44

КОГАТО човек няма заболявания, а го използва само за плаж не може да оцени това голямо богатство, което се намира в град Поморие.

Отговори

Ан

23 Jan, 2020 12:00

Чюдесно чисто море! Имаш възможност сам да влезеш в езерото, да си извадиш прясна кал и да се намажеш целия! Приятна СПА процедура!

Отговори

ААА

22 Jan, 2020 23:38

ТарикатиИИИИ!

Отговори

Злати

22 Jan, 2020 23:38

И всичко за едни кинти!

Отговори

Г.Иванова

22 Jan, 2020 23:28

Не разбрах само къде е тоя прекрасен 4км плаж? Ние бяхме лятото ,но си тръгнахме преждевременно разочаровани от плажовете. Само камъни и тясна плажна ивица видях аз!

Отговори

23 Jan, 2020 10:32

Вярно е за плажа, може да е дълъг и повече от 4 км. В края на Поморие се намира , див плаж, без спасители. Уникално е! Аз всяка година почивам там заради плажа.

23 Jan, 2020 3:13

определено не сте ходили на поморие!

Илия илиев

22 Jan, 2020 21:34

Уникално богатство. Коментара е излишен

Отговори

23 Jan, 2020 0:26

Да не си зле със зрението,ами като тръгнеш от първия вълнолом можеш да стигнеш до гр.Ахелой,май са повече и от 4 км.