Нови подробности за загиналата Ванча Байлова !
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Нови подробности за загиналата Ванча Байлова !

Българка, живяла дълги години в Чикаго, е една от жертвите на нелепата катастрофа край Бургас в събота вечер, пише BG-VOICE. До трагичния си край Ванча Байлова е била кмет на село Присад, община Созопол. Но преди това е живяла в Америка, а много българи в Чикаго може и да не я познават лично, но повечето познават работата й като интериорен дизайнер. Именно Ванча прави дизайна на „Мариус кафе“, когато първият БГ клуб се трансформира в „Авангард“ със собственици Таня и Лъчо. 46-годишната Ванча Байлова шофирала собствения си автомобил „Ситроен“, с който загина на изхода на Бургас в посока Созопол.

Другата жертва е 22-годишният Тодор Тодоров от село Росен. Тодор е управлявал „Фолксваген Голф 3“. Катастрофата, станала на около половин километър след КПП 3 – изходът на Бургас от Пътен възел „Юг“, е възникнала между автомобила на Байлова – „Синтроен“ и белия „Голф 3“ на Тодор. Според полицията кметицата е предприела изпреварване на маршрутка от междуградския транспорт, след което е последвана от младия водач. Вероятно фолксвагенът е застигнал и блъснал в задната дясна половина ситроена, тъй като возилото е с удар в предната лява част. След този сравнително лек инцидент трите автомобила спират, като фолксвагенът и маршрутката отбили вдясно на пътя, а в лявата пътна лента останал ситроенът. Докато водачите оглеждали възникналите материални щети по ситроен, автобус „Мерцедес Травега“, с турска регистрация, собственост на фирма „Ozlem Turism Sеyahat“, движейки се в лявата пътна лента, връхлита върху Байлова и Тодор, след което удря и ситроена. Двамата умират на място.

Ванча Байлова се мести в Чикаго през 2003 г. заедно със семейството – съпруга Стефан и 11-годишна дъщеря, от Вирджиния, разказват нейни приятели. Работила е като сервитьорка и барманка, продавала е коли, но талантът й в рисуването я отвежда към кариера в интериорния дизайн. „Тя беше много жизнена, пълна с енергия, която заразяваше всички наоколо. Не се спираше“, спомня си Таня Михайлова, бившата собственичка на „Авангард“. Пред 2010 г. обаче семейството решава да се прибере в България, след като не успяват да уредят легалния статут. А там Ванча се впуска бурно в обществения живот. Хората в община Созопол ще я запомнят като един от големите бунтари и човек с голямо сърце.

 Коментари