Извънредно! Коронавирус в Плевен и Габрово!
  • 1
  • 0
  • 7
  • 1
  • 0
  • 0
  • 7
  • 3

Извънредно! Коронавирус в Плевен и Габрово!

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ.

Двама пациенти - мъж на 27 години и жена на 75, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Заболелите са хоспитализирани преди няколко дни в отделение за хора, за които се е предполагало, че може да страдат от COVID-19. Те вече са в добро здравословно състояние.

"Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски. И допълни: "Нулевият пациент се губи".

Тази нощ материалите ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория. Пациентите няма да бъдат транспортирани в други болници.

"Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. Не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива", обяви Ангел Кунчев. И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

Генерал-майор Мутафчийски призова българите да спазват добра лична хигиена и хигиена на общуването. А пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина.

"Мийте си ръцете си редовно - поне 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт", препоръча шефът на ВМА.Коментари

Пенева

8 мар, 2020 0:32

морската граница е потенциално опасна а за нея не се говори много

Отговори

Топчо

8 мар, 2020 0:32

симптоматиката между грип,пневмония и короната са идентични и трябва да се разбере кое как е точно

Отговори

Жаси

8 мар, 2020 0:28

грипна епидемия цялата страна а сега и туй

Отговори

Ралев

8 мар, 2020 0:21

Гадост,фармацията успя да надделее пак.МАФИЯ

Отговори