Убит ли е умишлено авджията Нихат Мехмедов от Русенско
  • 0
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0

Убит ли е умишлено авджията Нихат Мехмедов от Русенско

Близките на 30-годишен мъж търсят истината за смъртта му, разкрива НОВА. Трима приятели отиват на бракониерски лов, единият от тях никога не се прибира при съпругата и малкото си дете. Според прокуратурата става въпрос за нещастен инцидент. А според близките на загиналия и някои разследващи за убийство по непредпазливост. Следователят по случая е уволнен дисциплинарно, заради фрапантни нарушения при събирането на доказателства. След като прокурорите от Русе прекратяват делото, близките обжалват и искат нов процес във Велико Търново. Съгласни са дори на ексхумация, за да разберат истината.

Младият мъж, който губи живота си по време на злополучния лов, е Нихат Мехмедов. Семейството му иска възобновяване на производството по делото за смъртта му. „Аз искам бащата на детето ми. Просто искам да се докаже и всички, които са замесени да си получат заслуженото“, споделя през сълзи съпругата му Сибел Юсеинова.

Близо четири години тя и родителите на съпруга й, се опитват да докажат, че Нихат Мехмедов не е починал след нещастен инцидент. „Той обичаше, излизаше да си бракониерства. И тъкмо беше си узаконил всички документи за лова , оръжие щеше да си вземе.Джип си прати, с който се случи нашата трагедия“, разказва тя.

Трагедията се случва на 18 април 2016 година. Младото семейство иначе живее в Испания, но се прибират за месец в родното си село Каран Върбовка. Остават три дни до заминаването им. „От рано, Байхам Шакиров, който е негов приятел от детството са си отрасли заедно. С него и баща ми Фикрет Нуриев, от обяд бяха се събрали на центъра да пият. И той около 9.00 часа вечерта се прибра вкъщи. Бяхме се уговорили, бяхме си нагласили барбекю, щяхме да си вечеряме всички заедно. Той каза, че отива на лов с джипа“, разказва още Сибел.

В автомобила са бащата на Сибел - Фикрет Нуриев и най-добрият приятел на Нихат –Бейхам Шакиров.Сибел разбира, че мъжът й е починал в малко преди 4 часа на следващата сутрин. Версията на полицията в лицето на разследващият случая полицай е, че Нихат, който управлява джипа, самокатастрофира и умира. Това твърдят и в показанията си двамата му спътници. Заради този и други случаи, следователят Петър Дечев по-късно е уволнен дисциплинарно. Тази информация е потвърдена от МВР.

„Фрапантното в случая е ,че разследването е водено по един искам да бъда така доста коректен в изказа си, но по един изключително безобразен начин 32.30 разследващия полицай по това досъдебно производство по такъв начин го е водил, че благодарение на това мърливо досъдебно производство ние не можем да разкрием обективната истина по делото“, коментира адвокат Димитър Марковски.

Катастрофата става в 10 и половина вечерта. Фикрет и Бейхам звънят на линейка два часа по-късно в 12 часа и 7 минути, доказват го разпечатките от телефонните разговори. Колата на Спешна помощ открива мястото едва в 1.30 часа. „Те тази вечер са излезнали на бракониерски лов, което много добре се знае от следствието и което се прикрива. В желанието си да прикрият следите от бракониерския лов са хукнали да прикриват пушки вместо да дадат първа помощ на момчето и да бъде извикан първа помощ за да може да бъде спасен живота на един млад човек. Те са се паникьосали и са хукнали да прикриват следи от лов“, допълва адвокат Марковски и изрази съмнение, че Нихат е бил зад волана на джипа. На такова мнение е и бащата на загиналия мъж Неази. „съдебният лекар като приключи с аутопсията ми каза: Неази, 1000 процента съм сигурен ,че твоя син не е шофьора на автомобила“, каза той.

По думите на съпругата на Нихат той се е задушил с кръвта си. „Бил е по гръб, те са го оставили. Явно е имал гръдна травма“, разказа Сибел.

„Травмите ,които е получил Нихат от при самото обръщане на колата и при движението на купето върху терена и той е имал и преобръщане на автомобила много добре отговарят той да е стоял на предната дясна пасажерска седалка“, категоричен е адвокат Димитър Марковски.

„В рамките на делото има събрани свидетелски показания, пред които са правени извън процесуални признания за това кой въпросната вечер управлява автомобил. Въпреки това нещо делото към настоящия момент е прекратено. Има издаден прокурорски акт с който наблюдаващия прокурор в Русе е приел, че при тази хипотеза и при това съдържание на доказателствата и няма виновни“, допълва той.

Адвокат Марковски е категоричен, че ако семейството не получи справедливост, ще се наложи то да съди държавата. Прокуратурата във Велико Търново трябва да реши дали да възобнови делото, а ако това стане да прецени дали за смърт след нещастен инцидент става въпрос или убийство по непредпазливост. Ние продължаваме да следим този случай.Коментари

Пенев

8 мар, 2020 20:16

ако се е похвали че вади лев в чужбината и е имал скрит враг..цакнат е моце би

Отговори