Черна дата в родната история е
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Черна дата в родната история е

35 години от атентата на гара Буново, Софийско или още най- големият железопътен такъв в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София.

Същият ден избухва бомба и в кафе- сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.

Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, която отмъщава за т. нар. възродителен процес, при който са сменени имената на турците у нас.

Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Адската машина е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най- голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела. В атентата загиват четири жени и три глухонеми деца. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.

Извършителите на атентата Елин Маджаров /Емин Мехмедали/, Алцек Чакъров /Абдула Чакър/ и Сава Георгиев /Саафет Реджеб/ са били заловени и екзекутирани за тероризъм.

Цяла серия от кръвопролития и саботажи бележи животът в родината ни тогава, извършени от знайни и незнайни създания:

През пролетта на 1983 г. е създадена група от 3 терористи и помагач. Предишните им изяви са изпращането на 4 шантажиращи писма до държавния глава Тодор Живков, министъра на вътрешните работи ген.- полк. Димитър Стоянов и държавни органи и институции (14.06.1976 – 31.05.1983). До ликвидирането на групата на 13 август 1987 г. тя продължава тази практика, като я разширява, включвайки Главното мюфтийство и джамийски настоятелства.

На 6 септември 1983 г. са опожарени 750 декара гора при яз. "Камчия". Разхвърляни са пропагандни листовки.
През есента на 1983 г. терористите правят неуспешен опит за саботаж, който да доведе до тежка транспортна авария. Предизвикат късо съединение на контактната мрежа на гара Карнобат, за да се стигне до влакова катастрофа.

На 1 януари 1984 г. в заплашително писмо до вътрешния министър Димитър Стоянов е поета отговорността за опита за саботаж и извършеното опожаряване на земеделски земи.
На 3 март 1984 г. на Автогара „Юг“ в Пловдив е изоставен куфар с устройство за дерайлиране на влакове (т.н. „обувка“).Протурската терористична група „Кърлежите“ запалва горски масиви и обществени сгради.

На 22 май 1984 г. „протурски“ терористи взривяват с 4,5 килограма тротил църквата в село Бенковски.
През есента на 1984 г. е регистриран провален саботаж, целящ влакова катастрофа край гара Айтос.
През 1985 г. избухва взрив в супермаркет в Бургас. Заподозрян като негов извършител е член на терористичната група, взривила вагона за майки с деца при Буново, но вината му не е доказана.
През 1985 г. в Разградски окръг „Хлебаровската“ диверсионна група взривява електропроводи и унищожава селскостопанска техника.
През юни 1985 г. е извършен атентат със самоделно взривно устройство с часовников механизъм, взривено до спортна площадка.
През лятото на 1985 г. има нов опит за саботаж с късо съединение в контактната мрежа край гара Карнобат.
На 31 юли 1986 г. в курорта „Дружба“ (днес Св. Константин) e заложено мощно взривно устройство с електрически взривател с часовник „Слава“, настроен за 15:30 ч. Той съдържа около 3 килограма експлозив – 5 шашки амонит и скаленит, 2,5 килограма амониева селитра, поставен в 5-литров съд за мляко, увит в хартия, найлон и поставен в плетена мрежа. Случайно е открит от плажните спасители по сигнал от летовник за забравен багаж. Експлозивът е пренесен на безопасно място и обезвреден от МВР.

На 26 декември 1986 г. са хвърлени отрови в шахтата на резервоара за питейна вода в Руенско и са разхвърляни листовки с „протурско съдържание“. Като отрова е ползван токсичен препарат за растителна защита.
В края на 1986 г. е опожарена балирана слама в района на Провадия.

На 7 юли 1987 г. 2 деца – Дарин Христов (на 12 г.) и Николай Петков (15) от Добрич са отвлечени със синя кола марка "Лада" със силистренска регистрация от 3 протурски терористи, за да ги ползват като жив щит в осигуряването на коридор за бягството им в Турция. Терористите са български турци: ветеринарният лекар Никола Николов (48) от Дуловското село Чернолик, синът му Орлин (21) и Невен Асенов (24) от село Боил, Силистренско. Те са въоръжени с 12 осколочни бойни гранати придобити от военно поделение където Орлин служи, успяват да взривяват 3 от тях пред хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци и раняват 3 души – 2 чужди летовници и българин. Те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница. При устроената в Странджа засада на един завой край село Изгрев до Царево, частите за борба с тероризма преграждат шосето с бронетранспортьор. Над тях виси хеликоптер. Похитителите са блокирани и се взривяват в колата, в която са те и взетите за заложници деца. Децата са ранени, едното – тежко и остава инвалид, 2 терористи са убити от взрива, а третият по- късно е осъден на смърт и разстрелян.

Август 1987 г. – до 10 август са осигурени взривни вещества, часовников механизъм и всичко необходимо за 3-то терористично нападение с цел в курорта Слънчев бряг. Планираната дата на атентата е 15 август, но терористите са разкрити и арестувани 2 дни по- рано и нападението е предотвратено.

Списъкът може да бъде продължен и още,тъй като има достатъчно данни за планове да бъдат отровени водите на цял град и т.н.,но за щастие някои от тях биват осуетени, други се отказват от реазлизирането им от страх понеже тогава съществуваше смъртно наказание.

 

Юниконбг

 Коментари

Ралев

9 мар, 2020 0:52

Не е лошо да се припомня и помни

Отговори