Без паника ! Имаме хранителни запаси за две години
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Без паника ! Имаме хранителни запаси за две години

В България има достатъчно хранителни стоки. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на извънреден брифинг заедно с представители на хранителната индустрия в България. 

"Българските производители на храни, тяхното производство задоволява изцяло вътрешното потребление като обеми. Самите те уверяват, че имат ресурси от няколко месеца до 2 години, дори да няма нова реколта, да задоволят вътрешното потребление", заяви Десислава Танева.

Тя обясни, че България е сред основните производители на пшеница в света и наличността в момента е 1,7 милиона тона. За вътрешно потребление това можело да стигне за повече от 1 година.

Над 2 млн. тона е наличността на царевицата, а за вътрешни нужди можем да издържим над 2 години. Относно производството на олио в предприятията имат налична суровина за производството на олио поне за 3 месеца. А неизтъргуваният слънчоглед като наличност е поне за 1 година.

Какво обясниха производителите 

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, заяви, че в бранша хлебопроизводство и мелничарство няма никаква паника.

"Има по-голямо търсене на хляб, което за нас е добра новина. Няма колега в бранша, който да е притеснен от липсата на зърно. Възможностите да издържим са около 2 години без наличие на нова реколта", каза Кукушева.

Димитър Зоров от сектор Мляко и млечни продукти посочи, че място за притеснение за изхранването на българските граждани няма. Той призова медиите към отговорност в материалите си по отразяване на извънредното положение.

Дамян Вътов от името на месопреработвателната промишленост подчерта, че секторът е нормално запасен.

Йордан Господинов от сектор рибарство заяви, че консумацията на риба в България е сравнително малка, но "може да спрем да ловим риба и да храним България в продължение на една година без да извършваме друга дейност". Той съобщи, че проблемът е, че българинът консумира малко риба.

Антоанета Божинова, която представлява консервната индустрия у нас, заяви, че има достатъчно произведени и консервирани храни у нас, както и такива преминали термична обработка.

"Българската консервна промишленост произвежда два пъти повече отколкото е необходимостта на пазара", съобщи тя.

Жана Величкова, която представлява сектора на напитки и води увери потребителите, че няма нужда от паника. 

По-рано днес стана ясно, че в много от търговските вериги граждани започнаха да се запасяват с продукти след обявяването на извънредно положение, предаде БГНЕС, цитирайки търговска верига.

В петък премиерът Борисов каза, че не е нужно хората да се запасяват, тъй като има стоки поне за месец напред.

В някои магазини вече има ограничения за броя хора, които се допускат вътре в зависимост от площта на магазина. На някои места се допускат едновременно от 5 до 30 души, като целта е те да могат да пазаруват спокойно без да са на близко разстояние един от друг. Останалите клиенти ще изчакват пред магазините.

Разширени са зоните за дезинфекция в търговските обекти, увеличен е броят дезинфекциращи процедури и е въведено използването на нови почистващи и дезинфекциращи препарати.

Паническото пазаруване води до струпване на големи групи хора на едно място, а това повишава риска от зараза с коронавирус.

МВР предприема мерки за обезпечаване с полицейско присъствие в районите на търговски вериги за хранителни продукти, аптеки и дрогерии, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Целта е осигуряване на обществения ред и предотвратяване на напрежение около тези обекти. Разпореждането на главния секретар е до директорите на СДВР и ОДМВР в страната.

 Коментари