Хищен лъжец ли е Георги Лапчев?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0

Хищен лъжец ли е Георги Лапчев?

Документално чудо се случва с плажовете на община “Царево”. Появи се нов пясъчен плаж, а старите плажове порастват надлъж и нашир, за да може да бъде разрешено огромно застрояване в новия проект за общ устройствен план (ОУП), който е обявен за обществено обсъждане. Това пише Оффнюз в разобличаващ материал за кмета Георги Лапчев и неговите покровители.

Борислав Борисов, който е еколог по образование, е открил огромни разлики в площите на плажовете в документите за концесия и в новия ОУП. Според новия план площта на плажа на къмпинг Юг е 13 570 кв. м., докато в заповедта за концесията му на Министерството на туризма площта на плажа е 11 418 кв. м. Морски плаж "Къмпинг-Нестинарка" е пораснал от 48 163 кв. м. до 51 681 кв. М.

Особено голямо е “порастването” на Плаж Ахтопол-Север - с 89%. Според документи от Министерство на туризма, които показват реалната активна плажна площ (според специализирана карта и регистри) е: Източна зона: 30 477 кв.м. и Западна зона: 24 717 кв.м. (сумарно: 55 194 кв.м.) Според новият ОУП на Община Царево площта е 104 370 кв. м.

Целта на “създаването” на плажовете е да има мотив за да бъде допусната по-голяма урбанизация, тоест по-голямо от допустимото застрояване в селата и курортите в Община Царево, като в района попадат и имоти в Парк Странджа.

Според наредба Наредба № 7 от 2003 г. На МРРБ за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони е записано, че плажа трябва да осигурява 8 кв.м. на човек. Само при “порастването” на плажа Ахтопол Север разликата от 49176 кв.м. осигурява урбанизация точно за допълнителни 6 147 души.

Освен това, авторите на ОУП са решили, "че вилните зони имат собствен рекреационен капацитет и те не се отчитат при сравнението с капацитета на плажовете”, въпреки, че според наредбата на МРРБ почиващите и живеещите във вилните зони би трябвало също да бъдат смятани. Според авторите на плана почиващите във вилите явно няма да ходят на плаж.

Срокът за обществено обсъждане на ОУП на Община Царево е увеличен до 13 април, а срока за подаване на възражения е до края на март. 

Борислав Борисов и природозащитници публикуват документи във фейсбук групата Да не допуснем с. Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг! и координират действия за отстраняване на нередностите в ОУП-а преди да бъде приет.Коментари

МнениеНаГражданинНеОбвинявам

18 мар, 2020 10:05

Сладур, мисли и за себе си.Това кметче е с най- малко имоти.Жувее в етажа на майка си, а тя горката обитава партера. Нека се облажи и то, да си купи апартамент, да се изнесе от майчиният си имот, пък и има заем голям да плаща. Според новия закон политици теглили заим от държавата, ша си го плащат сами, щото икономиката скоро ша баталяса.

Отговори

Бетер пълен

17 мар, 2020 19:57

Този е мн нагъл,алчен и тъп.Масово гони инвеститори зарад тея си качества.И примери има.

Отговори

Фънки

17 мар, 2020 17:26

където барнеш при този дългиа навсякъде вони

Отговори