Австрийски курорт е европейският развъдник на коронавирус?
  • 0
  • 0
  • 1
  • 2
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1

Австрийски курорт е европейският развъдник на коронавирус?

Дълго време се смяташе, че Италия е основният източник на заразата с коронавирус в Европа. Тези дни обаче стана ясно, че едно друго място в Европа е таен развъдник на вируса - курортът Ишгъл в Австрия.

Подробностите разказва българската редакция на Дойче веле, малко след като изтече информация, че знайни и незнайни хотели във Виена и не само в австрийската столица, отказват да връщат предплатени суми за престой. Въпреки извънредното положение в цяла Европа.

Та, ски курортите изглеждат безопасно място в сегашната пандемия от коронавирус: високо в планината атлетични хора прекарват целия ден на чист въздух, спазвайки по пистите безопасно разстояние един от друг. Стига да не беше една специфична особеност на този популярен вид отдих: т.нар. апрески барове - заведенията, в които скиорите се забавляват вечерно време, често с музика и танци.

Зимният курорт Ишгъл в австрийската провинция Тирол е смятан за един от най-добрите ски курорти в Алпите. Той е особено популярен сред германските, скандинавските и руските любители на зимните спортове. И именно той се превърна в огромно огнище на зараза с коронавирус. Редица издания, вкл. и германски медии, пишат, че в края на февруари и началото на март Ишгъл се е превърнал в развъдник на заразата, тръгнала оттам по цяла Европа.

От началото на март Ишгъл е рисков район

Разплитането на историята започва с полета на компания Icelandair от Мюнхен до Рейкявик на 29 февруари: с него пътували множество исландски туристи, завръщащи се от Италия и Австрия. До този момент се смяташе, че основният източник на заразата в Европа е Италия. Тестовете, проведени сред исландците от въпросния полет, обаче разкрили друго: един завръщащ се от Италия бил диагностициран с коронавируси, както и много от завръщащите се от Ишгъл. И така на 5 март исландските власти обявяват тиролския курорт за рисков район - подобно на китайския град Ухан и Иран.

И в Норвегия било отчетено подобно развитие. На 7 март страната подложила на тест група туристи, карали ски в Ишгъл. Тестовете на много от тях били положителни. Ден по-късно Норвегия обяви, че общият брой на заразените с коронавирус норвежци е 1198, като близо 500 от тях са били на почивка в Австрия, повечето в района на Ишгъл.

Австрийските зимни курорти са любима дестинация и на германските туристи. По информация на германското списание "Фокус", само в Хамбург вече са диагностицирани над 80 души с коронавирус, чиято история на заболяването е свързана именнно с Ишгъл. В Дания пък те са повече от 100. На 9 март датските власти обявявиха Тирол за рисков район, а германските - едва на 13 март, когато австрийските власти поставиха Тирол под карантина. От около 360 заразени с коронавирус в Австрия повече от сто са именно в провинция Тирол.

"Всичко говори за това, че Ишгъл се е превърнал в таен развъдник на заразата в Европа, както и че курортът е бил поставен под карантина твърде късно", пише в онлайн-изданието си списание "Фокус".

Опасните бармани

Първоизточникът на заразата вероятно е 36-годишен германец, барман в популярен бар в курорта. И макар това заведение да е било затворено още в понеделник, 9 март, карането на ски през деня и вечерният живот в курорта са продължили чак до края на седмицата преди да бъде наложена обща карантина, посочват редица издания.

По информация на германското списание "Шпигел", междувременно коронавирус е открит и у барман в друг известен австрийски ски-курорт - Зьолден. Заразени са и 80 колеги на бармана, които са били поставени под карантина. Но туристите, които вечер са се забавлявали във въпросното заведение, вече са се пръснали из цяла Европа.Коментари

Дани

20 мар, 2020 1:38

Пълна глупост, някой търси под вола теле!Колко са били туристите от Китай там?Няма данни...Ние,постоянните жители на Тирол знаем за какво текучество става въпрос!Това е война между гигантите с цел да сринат икономиката, но едва ли някой ще се върже на така нескопосаните лъжи!Защо не пламна цяла Австрия, преди Италия. Нещо да допълните за договора между Китай и Италия?!Тирол е туристическа местност, за развъдник е меко казано смехотворно да се пише,ако се оповаваме на статистика.

Отговори

Колев

19 мар, 2020 21:56

Австрийците..Очаквах мн повече от тях.Евала че излизат такива информации щото еднисе анатемосват а други минават метър а не е готоно

Отговори

Кристина

19 мар, 2020 15:43

чудесна статия, не разбрах, кой казахте, че зарази Ишгъл и Зьолден? Иначе чудесно четете книгата отзад напред... но ако сте на мястото на Гюнтер Платер (управника на Тирол) дали ще имате смелост да се изправите пред всички граждани на 279те общини на Тирол и да вземете същото смело решение като него? Преди да напишете и ред обуйте първо обувките на опонента си! Сърдечни поздрави от постоянен жител на Тирол, поставен в доброволна карантина от същите управници, за които смятате, че не са реагирали навреме!

Отговори