БЛС: Блокада на София като в Банско
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

БЛС: Блокада на София като в Банско

Д-р Асен Меджидиев от софийската колегия на БЛС предлага родната столица да подложена на пълна карантина подобна като тази в Банско. Входовете и изходите да бъдат "завардени", свободното придвижване в града да бъде максимално ограничено, а на възрастните- тотално. Аргументът е, че най- много случаи с COVID- 19 са именно в София, нарушават се настоящите разпоредби и подобна превенция е била належаща. Гл. комисар Николай Николов конкретизира, че предложените мерки са присъщи като за военно положение и е свързано със сериозна организация и ресурс. Но е възможно това да се реализира, което предлагат от БЛС. Такова искане не е постъпвало от Националния щаб обаче към този момент. Той не изключи възможността за полева или направо полеви болници по места.

В позицията, изпратена до медиите от БЛС се казва: 

Ние от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС на БЛС се обръщаме към Вас, за да благодарим за взетите до този момент мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и за цялостната организация. По наблюдение на СЛК на БЛС обаче те не се спазват достатъчно от населението на София. Броят на случаите расте, хора, които трябва да са под карантина не я спазват. Масово не се ползват предпазни средства от населението. Много търговски обекти продължават да работят. 

Намираме, че дотук въведените мерки трябва да бъдат още по-ограничителни, за да опазят хората от самите тях. Ето защо ние не само предлагаме, направо настояваме да въведете забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София. Според нас тази мярка ще помогне много повече за ограничаване разпространението на коронавируса, за спасението на нашите близки, познати, непознати и всеки един човек. 

Политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация. 

Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС заявяваме най-категорично, че независимо от обстоятелствата имаме пълна мобилизация, по местата си сме и ще продължим да го правим. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС ще продължим да се грижим за населението, дори когато хората не проявяват нужните отговорност и грижа към себе си. Ние, лекарите от Управителния съвет на Столична Лекарска Колегия на БЛС следваме и ще следваме Хипократовата клетва и съвестно ще правим всичко, което трябва и зависи от нас в името на хората. За да преборим COVID-19 обаче трябва да сме единни, солидарни и дисциплинирани. 

Нека държавата вземе мерки и мобилизира фармацевтичната промишленост за опазване на ресурса от суровини за изработване на изключително важни медикаменти, които много вероятно скоро ще бъдат нужни, следейки съобщенията на научните дружества от Европа и света за производството на медикаменти за борбата с COVID-19 . Нека по възможност ограничим износа на суровини и насочим усилията си към внос на такива суровини и медикаменти, които показват ефективността си в борбата с COVID-19.

Чуйте ни, чуйте опита на тези, които са на първа линия. В кризисна ситуация всички тежки и сериозни мерки винаги са оправдани, защото те са животоспасяващи. 

 

ЮниконбгКоментари