Скален феномен в Руенско- "магнит" за малки и големи
  • 41
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Скален феномен в Руенско- "магнит" за малки и големи

В последните дни, че и седмици е идеален период за тонизиращи разходки из природата и докосване до места които действат енергийно и зареждащо за сетивата при малки и големи. Отърсването от ежедневните неволи е гаранция на конкретно място в Руенският Балкан. Широко познато за местното население, но напоследък "пръска" с очарование и външни хора. Включително по тъмна доба. Става въпрос за уникалния ансамбъл на Доброванските гъби. Отстоят на 10 км от руенското с. Сини рид.

Името на тази интересна природна забележителност идва от изчезналото вече село Доброван.

Трите скални образувания имат формата на гигантски гъби и са разположени в редица на около 10 метра една от друга.
Най- красива и голяма е средната гъба, чиято височина е около 4 метра, толкова е и диаметърът й. С помощта на поставената до нея стълба можете да се изкачите на върха на шапката ѝ, откъдето се разкрива прекрасна гледка. Другите две скални форми са по- ниски.

Трите гъби, макар че са разположени на хълма, стоят във вдлъбнатини, и така могат да разкрият цялата си красота. Образуването на гъбите се дължи на различната здравина на палеогенските песъчливи пластове, на тяхното наклонено положение, на пукнатнините, които ги пресичат и на атмосферните процеси. С течение на времето пънчетата им изтъняват, а от гуглите им се отцепват малки скални късове

През 1973 г. са обявени за природна забележителност.

Транспорт
До тази забележителност може да стигнете единствено с кола. До Доброванските от село Сини рид се върви пеша по  тесен път, водещ до сечище. От него се поема вдясно по горски път и се стига до единствената останала къща на изчезналото село Доброван. Пътят продължава по малка пътека и след около 500 метра ще се озовете пред Доброванските гъби.

Трайният спомен е гарантиран, защо не да стане мястото любимо на семейството и с повод и без повод да се посещава.

 

ЮниконбгКоментари

Селим

21 мар, 2020 21:57

Аферимм

Отговори