Детска учителка в Бургас рязко "счупи" шаблона със задание
  • 5
  • 1
  • 1
  • 4
  • 2
  • 2
  • 1
  • 1

Детска учителка в Бургас рязко "счупи" шаблона със задание

"Днес може да дадете на децата да ,,дрънкат,, с метални предмети из къщата и да казват следното заклинание ,,Бягайте змии и гущери ,че идва Благовец,,. Вярвам ,че децата ще изгонят лошото.... "
Това е написала бургаската г-жа Галина Йовчева която преподава в ДГ Златна рибка на децата от четвърта група. От най-уважаваните и можещи преподавателки е. Тъй като децата са в принудителна ваканция тя всеки ден им задава по т. нар. дистанционен модел различни теми за домашни упражнения. Днес обаче повечето родители на децата от четвърта група остават изумени от странно шеговито задание което тя е дала на своите малки възпитаници. "Явно форсмажорните обстоятелства се отразяват при всеки различно. Преподавателите не са изключение и някои от тях държат явно рязко да счупят скучният шаблон" лаконични са родители от учебното заведение. Интересното хрумване, по скоро предизвиква усмивки и одобрение, отколкото обратното.
 
Юниконбг

 Коментари

Галя

25 мар, 2020 21:08

Много изопачена и нескопосано написана статия! Като не знаете как да пишете,не се захващайте.

Отговори

Красимира Аврамова

25 мар, 2020 21:01

Много от родителите са млади и е възможно да не познават традициите ни,но вие г-н Дадутян КАК сте станал ЖУРНАЛИСТ без да познавате нашия фолклор? НЕ може да ви се прости! А към "въпросните изумени родители-вие сте БЪЛГАРИ станали сте родители на БЪЛГАРЧЕТА и е СРАМОТА да се подигравате с българската традиция и с учител,който се опитва да възпитава децата в българщина. Е,ДА,може би за вас много по значим е ХЕЛУИН!

Отговори

Галя

25 мар, 2020 20:12

Дадурян много слаба журналистика, клеветническа, необективна и изопочаваща. Чупите тъпометъра с жалките си публикации и съсипвате репутацията на една добра учителка.

Отговори

Тодор

25 мар, 2020 19:54

Г-жа Йовчера е най-готината учителка в община Бургас! И именно затова децата я обожават и ходят с удоволствие на детска градина. Това, че учи децата и на старите български обичаи е безценно! Благодарим Ви, г-жо Йовчева!

Отговори

Благовеста

25 мар, 2020 18:59

Аз пък не виждам какво толкова е станало,че всички бълвате змии и гущери срещу някаква статия в някакъв сайт, вместо да ги гоните,както е в поверията...

Отговори

Надя

25 мар, 2020 18:54

Страхотно е. Сигурна съм, че повечето родители и идея си нямат какво се прави днес на празника. Но така им идва в повече да си стоят в къщи с децата, че е нормално няой да нададе вой. Едвам издържат вече. Иначе учителите им са длъжни на всички! :) Честито Благовещение! :)

Отговори

Тит

25 мар, 2020 18:27

И смятате че това е някаква новина ли???? Явно саита е доста ограничен и невеж и дори незнаете какво се прави на Благовещение. Децата ми искренно се забавляват на всяка задача и чакат с нетърпение всяка следваща. Това е начина да запознаем децата с традиции, знания и умение. А този който в написал статията явно му лисват тези знания. Ps. Само да отбележа, че не са "повечето родители", а конкретно един, който е напълно безотговорен, злобен и явно си няма работа. Весел празник.

Отговори

Теодора

25 мар, 2020 18:11

Не мога да разбера, защо отново се използва определението "повечето родители"!!!! На който не му е харесало заданието да си застане с името и да каже, мен не ме слагайте в общото. След като прочетохме народните поверия и традиции за Благовещение, с моето дете се забавлявахме да дрънкаме с тенджери и черпаци. Не стига, че се опитват да разнообразят по някакъв начин ежедневието на децата ми и с претенции!!! Супер беше, чакаме още такива забавни задачи!!!

Отговори

Denii

25 мар, 2020 17:48

Бързате да обвинявате.Това се прави на Благовещение. Пускам ви предисторията. Добро утро и честит празник!!!! Деца, днес е 25 март . На тази дата църквата отбелязва празника Благовещение - денят, в който Дева Мария( майката на Исус )разбира благата вест, че ще има син. Всяка година се чества на една и съща дата. Заедно с християнския празник, българите отбелязват и фолклорния празник Благовец. Народните поверия гласят, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празника в някои райони на България се нарича още "Кукувден". Обредните песни, които се изпълняват на този ден съобщават, че пролетната птичка вече е дошла, а с нея и пролетта. Според вярванията на старите българи, кукувицата се чува само до Еньовден или Петровден, тоест до началото на лятото, след което замлъква. Това е причината всички да се ослушват за нейното кукане. Според друго народно поверие, чуеш ли гласа на кукувица трябва да пипнеш парче хляб и пара, за да си сит и богат през цялата година, а новата реколта да е благодатна. Друг обичай, който се спазва в навечерието на Благовец е почистването на дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта. . Празникът Благовещение има още по-тайнствен и магически смисъл. Друго народно поверие гласи, че на този ден в реките, изворите и закътаните горски поляни се завръщат самодивите - митичните девойки, които презимуват в далечни земи, но щом се запролети, отново се завръщат. Невидими за човешките очи, те пазят своите самодивски кътчета. Според друго народно вярване на Благовец се пробуждат гущерите и змиите и изпълзяват навън. По стара българска традиция за българите змията е свещено животно, тъй като носи духа на техните прадеди. Нейното убиване се счита за грях, но тя може да се прогони далеч от къщата чрез различни обреди. Стопанката на къщата дрънчи с метални предмети и обикаля двора й, като изричат заклинания: "Бягайте змии и гущери, че иде Благовец". . Поверията гласят, че посетите на Благовец цветя растат особено ароматни и красиви. На трапезата задължително присъства обредната питка, лучник, каша от прясна коприва и салата от зелен лук .Неслучайно точно от този ден е останала приказката: "Дойде ли Благовец, хващаме се за зелено", тъй като по това време поникват първите ядливи растения, които осигуряват храна за цялото семейство. На Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина. Честит празник на имениците. ❤️

Отговори