Това градче е най-безопасното място в Италия
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0

Това градче е най-безопасното място в Италия

Mалкото градче Во в Северна Италия се изправя пред непознат дотогава враг в средата на февруари - COVID-19. Именно Во дава първата жертва от коронавирус в Италия на 21 февруари.

Месец по-късно в градчето, с население малко над 3000 души, коронавирус вече няма. Как са го постигнали?

Веднага след първата жертва на коронавируса управата на Во решава да затвори градчето за външния свят и всички 3300 жители са тествани за COVID-19.

Масовите тестове показали, че около 3% от жителите са инфектирани с вируса. От тези 3% половината нямали никакви симпоми, сочат данни от проучването.

"Ако не го бяхме направили, щяхме да видим експлозия от инфекции във Во", смята днес Лука Зайя, гувернатор на област Венето.

Пред италиански медии той се похвали, че общоността във Во е вече една от най-здравите в Италия.

Миналата седмица властите повториха тестовете на населението и са потвърдили, че в градчето няма нови случаи на коронавирус.

Масовото тестване е било наблюдавано от Университета в Падуа. Изследователите са потвърдили пред местни медии, че при втория рунд тестове броят на положителните резултати е намалял значително - до 0,3 процента.

"Успяхме да докажем, че изолирането на всички позитивни случаи помага да се намали заразяването", посочва проф. Андреа Крисанти.

Карантината във Во е била може би една от най-сериозните и именно успехите там сочат, че стратегията е успешна.

След първоначалните тестове всички положителни случаи са поставени под карантина. Останалите хора също са получили забрана да излизат по несъществени причини.

"Истинският проблем са асимптоматичните хора с положителен резултат, твърди проф. Крисанти. - Ако продължаваме да им разрешаваме да се разхождат, никога няма да се отървен от епидемията".

Учените посочват, че за всеки един пациент в болница има 10 други навън, които нямат симптоми, но могат да предават инфекцията.

Гувернаторът на област Венето заяви, че действията на властите във Во са били "критикувани от всички страни", но изолирането е дало резултат и сега Во е "най-безопасното място в Италия".
Коментари