Дата за национална гордост и преклонение е! Тихомир Янакиев с послание за Деня на Тракия
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Дата за национална гордост и преклонение е! Тихомир Янакиев с послание за Деня на Тракия

Денят на Тракия отбелязваме днес в чест на подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913). По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: „Офицери, подофицери и войници ... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.“ По повод великата историческа дата, созополския кмет Тихомир Янакиев отправя послание към всички родолюбци, в това число и наследници на тракийски бежанци. А такива в пределите на морската община има в изобилие:

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ТРАКИЙЦИ!

Днес отбелязваме Деня на Тракия, денят, който ни връща във времето на кървавата Балканска война и ни напомня за една от най-големите победи в новата ни история – превземането на „непревземаемата”, според много народи, Одринска крепост през 1913г.

Но освен надмощие, този ден носи със себе си и скръбта по хилядите българи – тракийски бежанци, които месеци по-късно, през същата тази 1913г., са прокудени от турската армия от родните си домове. Повече от век техните потомци помнят и предават страданията, ужаса и храбростта, породени от онези мъчителни събития. Хиляди човешки съдби са заличени, но родовите корени остават здрави.

Дълбок поклон пред паметта на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и към тракийските бежанци, жертви на повсеместни безчинства и издевателства.

„Не забравяй, но не отмъщавай.“

 

ТИХОМИР ЯНАКИЕВ

Кмет на Община СозополКоментари