Путин спира руската икономика за седмица, заплати обаче ще се плащат
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Путин спира руската икономика за седмица, заплати обаче ще се плащат


Руският президент Владимир Путин в телевизионно обръщение днес обяви мерки за подкрепа на гражданите във връзка с разпространението на COVID-19. Той обяви десетки конкретни мерки в помощ на бизнеса и хората.

Следващата седмица ще бъде неработна в Русия, обяви президентът Владимир Путин. Бизнесът обаче ще трябва да продължи да плаща заплати за този период. "Сега е изключително важно да се предотврати заплахата от бързото разпространение на болестта, така че обявявам следващата седмица за неработна със запазване на заплатите, тоест почивните дни ще продължат от събота 28 март до неделя 5 април", каза той.

Президентът добави, че всички важни структури в страната, включително транспорт, правителство и болници, ще работят следващата седмица. Останалите граждани Владимир Путин призова да останат у дома. „Предлагат се дълги почивни дни, за да се намали разпространението на болестта. Аз апелирам към всички граждани на страната, нека не го правим (да излизаме - бел.ред), разчитайки на руското ни „може би“, каза той.

Той подчерта, че всички мерки, предприети за противодействие на разпространението на коронавируса, както и тези, които ще бъдат предприети, ще дадат резултати, само ако руснаците са обединени. Държавният глава призова руснаците да се съобразят с всички препоръки, да проявят отговорност във връзка с коронавируса и да останат у дома.

"Това е особено вярно за най-уязвимите групи от населението - хората от по-старото поколение и тези, които страдат от хронични заболявания. И за тях, и за всички граждани задачата сега е да минимизират рисковете", добави той.

Друга мярка е въвеждането на "ваканция" по потребителски и ипотечни заеми, в случай на спад на доходите с повече от 30%. Всички семейства с деца под три години, които имат право на детски добавки, ще получат допълнително пет хиляди рубли през следващите три месеца.

Путин отложи референдума за поправките в Конституцията на Русия, които щяха да му позволят оставането на власт до 2036 г.Коментари