Рестартират секретният "Обект А" в източния Балкан?
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Рестартират секретният "Обект А" в източния Балкан?

Неотдавна транспортните министри на България и Гърция се споразумяха за скоростен железопътен коридор, свързващ пристанищата на Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна и Русе. Започна да се поизбистря трасето. Директна ЖП връзка между Бургас и Варна реално няма и по последна информация предстои "размразяване" на т. нар. секретен "Обект А" от 50- те и 60- те години. Или още нереализираната черноморска железница. Трасето минава през прокопани, изоставени и запечатани тунели в източния Балкан. И до ден днешен има многобройни неизползвани надлези.

Информацията е конфиденциална, но според запознати вече е започнало докарването на високоволтови далекопроводи- в района на цялото трасе. То е с начална точка бургаския кв. Долно Езерово и крайна- варненския град Долен чифлик. Историята е прелюбопитна.

В началото на 50-те години на миналия век, у нас се пристъпва към изграждането на т. нар. Черноморска железница – проект за жп линия свързваща двата ни най- големи черноморски града Бурга си Варна. Транспортният проект е бил замислен като част от стратегическа жп магистрала, започваща от далечния Одески военен окръг и достигаща до българо- турската граница. До онзи момент в тази посока има изградено трасе единствено между гара Юнак- Варненско и село Старо Оряхово, а единствената и до днес жп връзка между двата черноморски центъра минава през Карнобат (8-ма линия) и после по 3-та главна линия до Синдел и Варна, което доста удължава маршрута. Онзи период е време на тотално противопоставяне между Източния блок и Запада, светът е бил на прага на нова война.

Целта на военно- стратегическия обект е да се осигури по бързо придвижване от Северна до Южна България на идващите при нужда да „помогнат“ съветски войски при евентуален военен конфликт с южните натовски страни. Строежът започва по изричното нареждане на Кремъл, след препоръките на двамата маршали на СССР Климент Ворошилов (Северното Черноморие) и Николай Булганин (Южното Черноморие). Те имат важни инструкции от Сталин – да проверят и трасират военните възможности на малка България по съветския път към Проливите. Любопитна подробност е, че този строеж е част от редица инфраструктурни проекти маскирани като цивилни, но с военно- отбранителна цел. Обектът се реализира при абсолютна секретност под наименование „Обект А“.

Строи се докъм началото на 60-те години, когато в следствие промяна в политическата обстановка в световен мащаб, строителството е преустановено, изградените съоръжения са изоставени. А трасето на линията е било почти готово. Били са реализирани повече от половината от землените работи, а изкуствените съоръжения са били почти завършени. Остава недокопан и 5 километров тунел под Източния дял на Стара планина. Южният му портал излиза при несебърското село Кошарица, където са прокопани малко над 600 метра. От север е прокопан до несебърското село Приселци, което се намира на самата граница между Бургаска и Варненска област. Там са били завършени почти 2 км, а навремето местното ТКЗС е отглеждало гъби в него. Започнати и недовършени тунели могат да бъдат от по наблюдателни и в Руенския Балкан. Смята се, че с разведряването на международната обстановка, последвала след смъртта на Сталин, обекти с подобно военно- стратегическо предназначение се оказват вече никому ненужни. За определен период от време трасето се фаворизира за бъдеща черноморска магистрала, но за коли. Магистала каквато няма цялостно изградена и до днес.

При появилите се нови условия правителството счита за безмислено да продължи изграждането на съоръжението само за граждански цели, тъй като според икономическите разчети строежът се оказва нерентабилен, а транспорта между двата града се осъществявал по море и по шосе и нямало нужда от трети начин. Днес могат да се видят останки от незавършената жп линия. Ясно си личат още дигите по полето покрай руенски, поморийски и несебърски села. Мостовете по деретата също седят. Старитеи затворени от десетилетия тунели в района на Руенския Балкан, несебърските села Приселци и Кошарица си стоят още там. Входовете са зазидани, но има пролуки да влезе човек. Обитатели са влечуги, прилепи и земноводни. От време на време служат за укритие на забранени стоки. За 60 години консервация са се образували сталагмити обичайни за пещерите и разни други интересни пещерни образувания.

Сега може би предстои сериозен "рестарт", но с друг предназначение. Вече бе анонсирано, че разходите на България по проекта с гърците за високоскоростна жп магистрала ще надхвърлят 1 милиард евро.

 

ЮниконбгКоментари