Родители: Еднократната помощ е дискриминационна
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Родители: Еднократната помощ е дискриминационна

20 милиона лева отпуска държавата за родители които по една или друга причина са пряко засегнати от извънредното положение и в същото време трябва да отглеждат дете до 12- годишна възраст. Предвидена е еднократна помощ в размер на 375 лева. Валят сигнали обаче, че този и другите критерии са дискримацационни. "Загрижеността е необяснима. За кой точно е предназначена тази помощ? Месечният доход не трябва да е по- висок от минималната заплата. Кой отговаря на тези условия след като преди години още бе въведен минимален осигурителен праг за т. нар . сериозни професии?! Отделно в последния момент се слага и друга бариера- 20 дена трябва да си бил в неплатен отпуск" е всеобщия коментар на родители чиито деца са в началния курс на обучение. Именно те са "таргета" за парична помощ.

Какво гласи официалното съобщение?

От днес родителите на деца до 12 г., които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск заради невъзможност да работят от вкъщи по време на извънредното положение, ще могат да кандидатстват, за да получат еднократна помощ в размер на 375 лв.

Кандидатстването ще е към Агенцията за социално подпомагане по досегашния ред за получаване на еднократна помощ.

За получаването на помощта има доходен критерий, като месечният доход на член от семейството не трябва да е по-висок от размера на минималната работна заплата - 610 лв. За самотен родител с едно дете например общият месечен доход на домакинството трябва да е до 1220 лв.

Важни условия са родителите да нямат други доходи от наеми, услуги или допълнителни трудови договори, да не получат помощи по Закона за социалното подпомагане, да не са включени в схемата 60/40 и да са изчерпали платения си отпуск. Задължително е децата им да са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020 г., както и родителите да са осигурявани в последните шест месеца.

В случаите, когато само единият родител е в неплатен отпуск, държавната помощ ще се отпуска, ако другият не получава пари от майчинство, обезщетение за безработица или временна нетрудоспособност (с изключение на пенсия за инвалидност).

За целта ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.Коментари

Pepa

14 апр, 2020 9:27

to daje i bachkashtite ot malcinstvata ne obhwashta mnogo.Osobeno s toq neplaten otpusk.V smetosabiraneto ako bachkash otpuski e nqmalo.Nqkade shte idat tez pari ama ne i za nujdaeshtite se.

Отговори