Ще има ли воден режим в Дупница
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ще има ли воден режим в Дупница

Дори и в извънредното положение, в Дупнишко темата за водата е актуална. Прз януари по нареждане на министъра на екологията - Емил Димитров, беше спряна водата от язовир "Дяково" за всякакво друго потребление и нужди освен за пиене по мрежата на ВиК. Ревизоро лично проконтролира как екипи на Напоителни системи-Дупница затвориха над 30 нерегламентирани отклонения за автокъщите и промишлената зона на града, както и за близкото с. Яхиново. Беше спряна водата за ТЕЦ "Бобов дол", от това пострада и с. Палатово, чието водоподаване е вързано с пречиствателна станция на централата. Обещанието на екоминистъра бе, когато язовир "Дяково" се напълни над 50%, то той ще нареди на кого, по колко и при какви условия ще се подава вода.

Тези дни в Дупнишко са в очакване дали настъпва краят на режима и мъките им със спрените цяла зима и пролет вода за чешмите от язовира за цели села, махали, предприятия, автокъщи.

 

 

Язовир "Дяково" вече е доста пълен. Вече е над 50%,  около 20 милиона кубика вода има в него. Това твърди кметът на близкото с. Кременик - Здравка Тонева. Покачването за последния месец е с около 2 метра. Час по-скоро водата трябва да се пусне и цели села, зони и квартали да заживеят и да работят  нормално, категоричен е председателят на Общинския съвет в Дупница - Костадин Костадинов. При него има много писма на недоволни хора. В графика за май на екомонистреството трябва да се впишат заявените количества - и за промишлената зоан на Дупница, и за ТЕЦ "Бобов дол", и за селата Яхиново, Палатово и други, отбеляза Костадинов. Не е тайна, че автотърговци се заканват и с протести. "Протестите са невъзможни при карантината, ама всички очакват и искат да им пуснат водата”, заяви председателят на сдружението на фирмите за коли втора употреба "Дупница ауто" и общински съветник Вергил Кацов.  

Най-изстрадало е с. Палатово. Там има дни, в които хората са на сух режим. Шефът на ВиК-Дупница - инж.Илия Илиев, уточни, че за май са опискани за с.Палатово 4 хил. куб.  метра вода, при малко над 1000 кубика за март. "В селото има хора, установили се заради пандемията, разходите на вода се качват", коментира Илиев. Проблеми има и в най-голямото село в Кюстендилска област - Яхиново. За някои квартали налягането е много слабо, няма вода и на гробищния парк.Коментари