Празник на българския патриотизъм е! "Във фокус" е Карен Алексанян
  • 5
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Празник на българския патриотизъм е! "Във фокус" е Карен Алексанян

Навръх 1155 години от Покръстването на българите и 1113 години от Успението на Св. Цар Борис I Покръстител, любим роден символ на родолюбието в Шуменско, празнува. Местонахождението му е в първата българска столица Плиска, а рожденик е Двора на кирилицата и Културно- историческия и развлекателен комплекс "Стара Плиска" със стопанин Карен Алексанян. Точно преди 5 години, открояващият се символ на българщината отваря за първи път врати. Датата не е избрана случайно. Тогава именно свеждаме глави пред делото на родния владетел покръстил и направил официално България християнска държава. Той /увековечен на място с уникален паметник/, е покръстен от Патриарх Фотий, който пък е от арменски произход. С днешна дата един друг арменец приема многобройни поздравления от татковината и извън нея. Но не само заради множеството паметници на творци в алеята на писателите край твърдината- музей. Не само и заради картинната галерия, свързана с азбуката и с покръстването на българите, както и восъчните фигури- на учениците на Кирил и Методий и на всички български владетели, царували в Плиска. Не само и заради рядко срещаният параклис. Не само, и заради безпрецедентните на родна почва огромни букви от арменския камък туф, изобразяващи българската азбука- с конкретни послания на всяка буква. Индивидуално те са с тегло 400- 500 кг. Край тях величествено- също под открито небе, се извисяват Кръста и светите братя Кирил и Методий.

Алексанян и хората около него по скоро са достойни за уважение заради компелксното си дело и непрестанните си послания, че Плиска и България не са никак случайни в международен план. И поднасят на тепсия всичко по доста стандартен, че и нестандартен може би за някои начин. Неслучайно Плиска е поставен във фокус. Там са насочени солидните парични вложения. В някогашна гола поляна на това място, изпъстрена с бурени и всевъзможни влечуги. Преди и сега, Карен Алексанян подчертава, че Плиска е най- значимият град в историята ни, а и в историята на Средновековна Европа.

"IX в. Плиска е бил най- големият град в Европа, около 23 кв.км. Тогава Рим е бил 14 кв.км, а Константинопол- 17 кв.км.", конкретизира той /на снимката/. Заради извънредното положение, рожденият ден коренно се различава от предишните. Обичайното струпване от хора не е налице- нито сред културно- историческите обекти, нито в ресторанта с всевъзможни специалитети, нито пък в хотелската част, където има всевъзможни екстри за съвремието. Пак поднесени по автентично български начин, с послания за славното минало.

ЧРД и пътеводна светлина!

 

 

ЮниконбгКоментари

Borislava

3 май, 2020 11:45

И ще пребъде Великото дело на Карен! Дълбок поклон и признателност!

Отговори

Зара

2 май, 2020 20:48

Успехи

Отговори