Възкресяват дворецът на шуменската Коза Ностра
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Възкресяват дворецът на шуменската Коза Ностра

В Шумен има една знакова кооперация от старо време- на три  етажа. Тя е източно от хотел Шумен и е позната още като Двореца на мафията. Около 20 години този същия дворец бе в насипно състояние. Мазилката се разпадаше върху главите на хората и общината притиснала собствениците да направят цялостен ремонт. Той вече започна, но местните се вълнуват живо за какво ще се ползва огромната къща. Някои са чули за частично подновяване на старите услуги предлагани някога- розови изкушения. Не с това е известен обаче толкова мафиотския дворец.

Защо е с историческа обремененост обаче той? В началото на 90- те години в него са се събирали възможно най- страховитите мафиози от региона. Чертаели се схеми за бързо забогатяване, а по наблюдателните са виждали да се вкарват и изкарват чували с валута. С какво са били известни стопаните му още? Носели на пръстите си огромни пръстени със синтетични диаманти. Какво значи синтетичен диамант ли? Това е сбит въглероден диоксид от изгорен в крематориума труп. Та същите тези страховити господа са носели по ръцете си трупове в прикрита форма на свои приятели или врагове. Напълно нормална гледка в столицата на Коза Ностра в Сицилия. Шумен си отдъхва в средата на 90- те, когато монопола на мафиотите се разбива от набралите скорост грипировки и те напускат бастиона си. Има и политически натиск тогава красивата сграда да стане Дом на Първа Частна Банка. Народът е подлъган от захаросаните реклами и масово си влага спестяванията. Банката обаче се оказва пирамида, тя рухва и последва ново голямо разочарование.

В продължение на години къщата на три етажа остава опразнена със зейнал покрив и отворени прозорци- дървена дограма. Сочена е като прокълната. Сега обаче тече животоспасяваща операция, привлечени били известни проектанти, геодезисти и архитекти. Каква точно е идеята на инвеститора, не е ясно. Сградата се намира на стратегическо място- между Томбул джамия и супер центъра на Шумен.Коментари