Крадяло ли се е покрай боклука на Созопол?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Крадяло ли се е покрай боклука на Созопол?

Кметът на Созопол отправя емоционално послание свързано с обществената инициатива за почистване на града- на доброволни начала, стремежът за саботаж, както и  сребролюбието през годините, в комбинация с лицемерна загриженост и харч на скандални суми за отпадъци. За какво иде реч:
 
Инициативата "Ние сме Созопол" за пореден ден събра много ентусиазирани хора. Впрегна се енергия, която променя града ни към по-добро. Четох различни коментари...някои добри, други не толкова. В някои имаше радост, удовлетвореност от добре свършена работа, в други - злоба, клишета на килограм и патос. Повечето се въртяха около чистотата на града, а и като цяло чистотата в Община Созопол. Като говорим за чистотата искам да ви разкажа нещо:
През декември 2018 г. Старата управа на Община Созопол сключва със сметопочистващата фирма нов 5-годишен договор т.е. до края на настоящия мандат. В този договор се предоговорят много от съществуващите условия, като някои цени по отделните пера се завишават повече от двойно. Успоредно с това в договора се залага заплащане на дейности, които до този момент не са били таксувани. В следствие на това разходите за сметта нараства с над 40%. Общината влиза в режим на задължения за плащане, които не може да си позволи. За кратко време дълга към сметопочистващата фирма достига почти 800 000 лв. След като встъпва в длъжност новия кмет/аз/ решава да анализира договора в детайли, както впрочем и много други договори, за които ще разкажа в друг пост. Установява се това, което е ясно- фирмата си върши съвестно работата, точно както е по договор...е, или поне се опитва да я върши съвестно. Договора е железен. Задълженията са факт! Новия кмет няма друг изход освен да намали разходите- ограничават се част от дейностите, други се спират. Започва се ежедневен мониторинг на свършената работа и седмични "оперативки" с ръководството на фирмата. След края на април се прави анализ на разходите за текущата и предходни две години, за месеци от януари до април включително и се установява следното/цитирам по памет,което е приблизително/: 2018- платени са около 360 хил. лв. 2019 - платени са около 530 хил. лв. 2020-платени малко над 400 хил. лв. Старите задължения към сметопочистващата фирма са намалени до под 600 хил.лв.
Извода е следния: за да сме изрядни платци и да не трупаме нови задължения трябва да ограничаваме разходите. За да ограничим разходите и в същото време да ни е чисто ще трябва да проявяваме самодисциплина и съвестност, и при генерирането на боклук, и при изхвърлянето му, и при инициативите, които сами организираме за почистване. На мен ми адски неприятно да виждам препълнени казани и купчини боклуци до тях. Но ми е и адски неприятно да виждам полупразни казани и отново купчини боклуци до тях. Не ми хубаво да виждам подхвърлени опаковки от вафли или празни кутии от цигари по улиците. Но ми е и обидно когато виждам, че това се прави не от туристите, а в повечето случаи и от нас. Толкова за чистотата.
Благодаря на всички, които се включват безкористно и от сърце в облагородяването на града ни!
Инициативата продължава.


Коментари

Янко

18 май, 2020 20:10

В с. Росен данък имот 54 лв. а смет 111 лв.Ииииии защо?Кой ще ми отговори смислено?Аз не съм експерт но.......Сметта се изхвърля веднъж в седмица.За тези пари според мен всеки ден.

Отговори