Вълчев поясни кога дистанционното обучение остава и занапред
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0

Вълчев поясни кога дистанционното обучение остава и занапред

„Няма съмнение, че учениците ще се върнат в класните стаи, но и няма съмнение, че ще продължи обучението в електронна среда. Всяка една грипна ваканция оттук нататък ще бъде работа в електронна среда”. Това каза по БНТ образователният министър Красимир Вълчев. По думите му образователните системи през следващите години ще продължат това, което започна да се случва след обявяването на извънредното положение във връзка с пандемията, свързана с COVID-19 – да търсят ефективния микс между електронно и присъствено обучение.

„Пандемичната ситуация продължава, трябва да спазваме мерките за дистанция, да бъдем максимално предпазливи, тъй като здравето е най-важно. Затова и в системата на училищното и висшето образование избрахме учениците и студентите да се върнат присъствено за най-важните и неотложните дейности, които не могат да се проведат пълноценно в електронна среда”, коментира още министърът.

Той увери, че училищата се почистват и са много по-безопасни, отколкото посещението на един магазин, така че не вижда опасност за провеждането на предстоящите държавни изпити, НВО и изпити за квалификационна степен. Учениците ще трябва да бъдат с маски, но на самия изпит вероятно ще ги свалят. Ще бъде ограничен максимално контактът между квестори, деца, родители и учители. За целта ще са нужни по-големи помещения и физкултурни салони и столови ще бъдат ползвани за тази цел. Относно училищата-гнезда, в които се подават документи за кандидатстване след 7 клас, министърът увери, че при записването всички документи ще се подават или електронно, или по предварителен график.

Абитуриентите ще имат възможност да се снимат в училищните дворове при спазването на всички заповеди на министъра на здравеопазването. Могат да се снимат и при взимането на дипломите, уточни министърът. Висшите училища взеха решение за повечето от специалностите да се влиза с оценките от държавните зрелостни изпити, поясни още Вълчев.Коментари