Нови думи навлизат в речника ни заради пандемията
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Нови думи навлизат в речника ни заради пандемията

В навечерието на празника на писмеността обръщаме поглед към езика ни. Ако преди 3 месеца ми бяхте показали тези думи, щяха да ми се сторят доста странни, но ето че в сегашната обстановка думи като карантинирам, термометрирам, пътникопоток и тестуване са достатъчно използвани. И това изобщо не изчерпва всичко.

В социалните мрежи се появиха изрази като "вкъществувам". Или пък тази дълга дума, която не се наемам да прочета.

Разходихме се из улиците на София, за да проверим какво от думите на експертите и от социалните мрежи е направило впечатление на хората през последните месеци и се оказва, че COVID-19 определено е обогатил езика ни.

Езикът си има свои правила. Само че от време на време се намесваме в тях и се получава това: "Карантинирам", "Коронясване по-скоро", "Вкъществуване примерно", "Карантинирам определено".

Карантиниране на пътникопотока след термометриране и тестуване. И това не е само при нас - езикът според езиковедите няма право да ни се сърди.

"Всяка промяна в обществото води до промени в езика. Езикът намира начин, по който да реагира. Eдно е сигурно - думата коронясан вече се използва по-внимателно. А дългата дума непротиво.... и така нататък, едва ли ще има дълъг живот", казава езиковедът доц. Владислав Милано пред БНТ.

 

Карантинирам обаче според експерти има големи шансове, защото замества по-дългия израз "поставям под карантина".

"Езиковият носител търси по-кратки форми, чрез които да назовава един процес или едно явление. И е възможно да влезе в следващия речник. Това създаване на нови думи няма да ни е за първи път", посочва доц. Миланов.

Експертите въведоха в употреба думата срутище. И още - ваканцувам, входирам, агресирам, приоритизирам.

"Всяка дума всъщност носи посланията на епохата си. А на COVID-19 не му трябваше епоха, а по-малко от три месеца, за да сложи отпечатъка си", казва езиковедът.

И за да е ясно, че новото не е само в българския език - отново в социалните мрежи се появи съчетанието COVIDIOT - човек, който не спазва наложените мерки. Да се надяваме, че няма да ни се налага много често да я използваме в България.Коментари