Зеленият оазис край Шумен гъмжи от кърлежи! Проф. Кантарджиев с ценен съвет /снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Зеленият оазис край Шумен гъмжи от кърлежи! Проф. Кантарджиев с ценен съвет /снимки/

Едно от знаковите места в татковината за разходки, спорт, романтика, пикник и събиране на билки- Шуменското плато, гъмжи здравата от кърлежи. Оплакванията са многобройни, а негодуванието взима връх. Включително от гости на областния град. Времето навън е прекрасно да се заложи на масово присъствие в паркове и градини, но...Човек остава с впечатлението, че умишлено не се пръска срещу паразити, за да не се ходи. А отидеш ли, да се разочароваш после, понеже е много по- голяма вероятността да си поразен от кръвосмучещите. Колкото по-малко престоява кърлежът в кожата, толкова повече вероятността да пренесе инфекция е по- малка. Това потвърждава директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той дава ценни съвети и не отрича, че оплакванията в цялата страна като цяло, са в изобилие.

"След всеки излет навън трябва добре да се оглежда тялото, особено на децата. Кърлежът отделя такива вещества, че ухапването е безболезнено, не можеш да разбереш, че те е ухапал. Много е важно бързо да се махне кърлежът. Доказано е, че ако е стоял по-малко от 24 часа в тялото, не може да пренесе опасните заболявания Лаймска болест и Марсилска треска“, каза той.

"Най-важното е, когато се сваля кърлежът, мястото да бъде дезинфекцирано, да се направи профилактика с антибиотик. С тънка пинсета трябва да се хване хоботчето и да се дърпа нагоре премерено- не много бавно, но и не много бързо. Ако хоботчето остане, трябва да се извади с игла и да се дезинфекцира. Кърлеж не се гори с цигара, не се вади с олио, не се върти наляво и надясно- кърлежът не е тирбушон“, обясни проф. Кантраджиев. По думите му, ако не е изваден, на третия ден кърлежът се напива с кръв и се пуска. Експертът предупреди, че причинена от кърлеж инфекция може да доведе до инвалидизация и дори до смърт.

 

ЮниконбгКоментари