Сериозни предпазни мерки  на матурата в понеделник
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Сериозни предпазни мерки на матурата в понеделник

На метър и половина един от друг, личните вещи ще са в индивидуални пликове

Директори правят тестове на квестори

Mаски и ръкавици са осигурени зрелостниците и квесторите на матурата по български език и литература, която предстои на 1 юни (понеделник). Училищата са подготвили нужните количества, така че да бъдат спазени указанията на просветното министерство за провеждането на изпитите в условията на COVID-19.

Почти месец по-рано училища са купили маски и шлемове, осигурени са и ръкавици за квестори и ученици, както и дезинфектанти на входовете. За всеки ученик ще има подготвена индивидуална торбичка за лични вещи като телефон, така че никой друг освен притежателят им да не ги пипа”, разказа как протича подготовката на училищата началникът на РУО - София-област Росица Иванова.

Учениците ще започнат изпита с час по-късно тази година - в 9.00 часа. Те ще трябва да бъдат с маска и ръкавици при получаване и предаване на работите, както и при влизането в сградата. По време на самия изпит, когато са сами, ще могат да свалят маската, ако им се налага, няма да са задължени и да пишат с ръкавици.

В стая ще има до 12 зрелостници през метър и половина разстояние, заради което училищата подготвят повече помещения. В столичното 51. СОУ учениците ще се разположени на 2.5 м в стая, обясни директорът Асен Александров пред “Труд”. На места има и резервни кабинети, които ще се използват, ако има ученик с повишена температура при измерването є непосредствено преди влизането за изпит. В някои школа директорите са организирали тестове за COVID-19 на квесторите.

Права и задължения

Проверяват има ли натиск върху учители 

Учителите сами преценяват дали са в рискова група по отношение на коронавируса и съответно дали искат да бъдат квестори. Това посочи пред вестника председателят на Синдикат “Образование” Юлиян Петров.

Някои от колегите ще ги е страх. Ще проверяваме дали правото на учителите да не бъдат квестори заради коронавируса се спазва от директори и началници на РУО. Надявам се да не стига до уволнения. Има подобни сигнали от няколко региона”, заяви той.

Има и области, където регионалните управления вече са освободили учителите, които попадат в защитени категории - над 60 години, с ТЕЛК и хронични заболявания, бременни.

Очаква се наблюдаващите учители да бъдат по двама в стая, а ако някой не дойде, ще се допуска и един, тъй като ще има и видеонаблюдение, обясни директорът на 51. СОУ Асен Александров.Коментари