Зърненият баланс гарантиран с около 5 млн. тона реколта
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Зърненият баланс гарантиран с около 5 млн. тона реколта

 

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин, както досега. Няма данни за повишаване на цените на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб.

В това увери земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след Консултативния съвет по зърно, проведен в ресорното министерство.

Земеделският министър обясни, че песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 млн. тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона.

Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 милиона тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експорт. България е на едно от челните места, отбеляза Танева.

По думите й страната след няколко дни ще влезе в поредната жътвена кампания. Независимо от всички факти в България очакваме отново да имаме добра реколта спрямо агрометеорологичната прогноза. Хората със 100% пропаднали площи ще могат да получат държавна помощ, разплатена още през настоящата година.

Танева очаква по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) да получи увеличение на бюджета с 376 млн. евро.

Мариана Кукушева, председател на Управителният съвет на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, увери, че няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс на страната, камо ли за липса на качествена пшеница.

"Хлябът на България към този момент е гарантиран, независимо от количеството зърно, което ще приберем", успокои Кукушева.

Председателят на Консултативния съвет по зърно Венцислав Върбанов коментира, че няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс на страната. Не трябва да имаме никакви притеснения за предстоящата реколта, има локални проблеми и те са главно в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, Силистренско и Южна България. Поет е ангажимент от земеделското министерство на пострадалите да бъде изплатена държавна помощ, подчерта Върбанов.

Очаква се една доста добра реколта в световен мащаб и не се очаква никакво сътресение на пазарите. Цените в България се ориентират по цените на международните пазари. Надявам се да няма отстъпление на цените, защото се очаква да има доста добра реколта, особено от Русия и Австралия, изтъкна той.

Върбанов е удовлетворен от начина, по който Министерство на земеделието се справили с поднесената им информация по отношение на климатичните условия и посевите.Коментари