"Всичко е точно" край Созопол с бетонното чудовище до вълните
  • 1
  • 2
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1

"Всичко е точно" край Созопол с бетонното чудовище до вълните

От Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас не установиха нарушения на противоречивия строителен обект в местността Алепу, по- известна като Шофьорския плаж. В момента там строителна фирма изгражда т. нар. укрепително съоръжение за спиране на свлачищните процеси, което "мутира" на широкомащабна постройка, видимо от четири етажа.

Въпреки че конструкцията, която се намира на метри от плажната ивица, прилича на мастодонт, излиза, че всъщност това е геозащитно съоръжение. Тепърва щял да се изгражда комерсиалният проект. Директорът на Регионалната дирекция за строителен контрол и общински съветник от НФСБ в Бургас- инж. Милен Ненчев пристигна на място, за да извърши проверка. Той заяви категорично, че строителството, което се извършва в момента, е разрешено, защото то е  етап от проекта за строеж на курортния комплекс "Алепу вилидж". Днес строителството тук е спряно заради проверките на място, но строителните дейности със сигурност ще бъдат подновени, при първа възможност. Журналистически разкрития показват следното:

Фирмата "Алепу Вилидж" притежава апетитни урбанизирани терени на първа линия в местността Алепу. Става въпрос за терени, които са били апортирани от община Созопол в публично- частна фирма през 2005 г., след което отстъпени на частниците на скандално ниска цена. Фирмата, получила терените, е контролирана от управителите на ПЛАСТИМО АД, които са тясно свързани с масонския шеф и агент на ДС Борислав Сарандев. Реалната собственост обаче е скрита зад офшорки в Белиз. През 2005 г.  общината апортира в "Алепу Вилидж" 34% от капитала на фирмата, под формата на "изоставени ниви". Малка подробност е, че нивите са на първа линия до плажа. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв. /по 40 лв. на кв. м/. Предметът на дейност на дружеството е "изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство". По същото време апортът е оформен като кредит с ипотека, като кредитодател е Община Созопол, а задължени лица се явяват "Алепу Вилидж", "Интел БФ" ООД и "Черноморска Лизингова Компания". Всички тези фирми са свързани с едни и същи лица. Две години по- късно Община Созопол продава на "Алепу Вилидж" АД различни идеални части в четирите имота. От картата на Кадастъра се вижда, че “износените” земи са в съседство с големия лот на Главболгарстрой, на който изниква вилното селище Свети Тома. Иманно Главболгарстрой строи в момента край Шофьорския плаж. Теренът на Св. Тома също е съсобственост с Община Созопол, срещу което тя получава апартаменти в комплекса.

След като "Алепу Вилидж" се сдобива окончателно с “износените” терени, техният статут се променя в урбанизирана територия за курортно строителство, хотели и др. От сателитните карти се вижда, че през тези земи минава път към Св. Тома, който обаче липсва в Кадастъра. Все пак между земите и плажа е оставена тънка ивица общинска земя за "второстепенна улица". Сделката с "износената" земя в крайна сметка е твърде изгодна за "Алепу Вилидж". В разгара на имотния бум фирмата се сдобива със златни терени до плажа срещу 44 евро на кв. метър. При това без да се смятат идеалните части, придобити от Общината гратис. Кои са собствениците на “Алепу Вилидж”? По 14% в дружеството "Алепу Вилидж" държат директно Кристиян Христов и Пламен Марков, които освен ПЛАСТИМО, въртят разностранен бизнес. Пламен може да се похвали и с последен модел "Мерцедес" S-класа купе с тунинг "Брабус" за около 250 000 лева. Останалите 72% са поделени между фирмите К КЕПИТАЛ АД и Г И М КОНСУЛТ АД, чиито управители са Христов, Марков и Борислав Сарандев. Последният е масонски шеф и е разкрит като агент "Романов" от ДС. Тримата са и в надзорния съвет на самоковската фабрика ПЛАСТИМО АД, притежавана от К КЕПИТАЛ АД и Г И М КОНСУЛТ. Двете фирми пък са собственост на офшорки от Белиз, представлявани от собственика на пловдивския ресторант "Хеброс" Георги Ташев.Коментари

Явор Андреев

4 юни, 2020 18:58

Чувал съм че в Созопол неуредените отношения завършват с палежи.... За справки прегледайте в нета за последните 5 години...

Отговори

Eli

3 юни, 2020 13:35

da-sagata e bradata baq i baq hora sa navarzani tam,baq

Отговори

Dani

3 юни, 2020 12:20

sramota,toi shi raste oshte i oshte znachi

Отговори