Страхът от коронавируса отново обзе Италия
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Страхът от коронавируса отново обзе Италия

Тампони на летището за всички, които пристигат в Италия от страни извън Шенгенското пространство, засилване на контрола по домовете на поставените под карантина лица, задължително, ако трябва и насилствено отвеждане в клиника и лекуване на всеки болен от COVID-19, който отказва лечение – това са трите основни мерки в новия план на италианското правителство за борба срещу запрепускалия пак яко из Апенините коронавирус.

Обявявайки мерките по телевизията снощи, министърът на здравеопазването Роберто Сперанца наблегна на факта, че сега той и екипът му работят с юристи върху въвеждането и озаконяването на „задължително санитарно третиране“ за онези лица, които са със симптоми на опасната болест, но продължават да се подвизават безотговорно в обществото.

Ръководителят на здравното ведомство обяви също така, че предстои разкриването навсякъде в страната на „санитарни хотели“, в които ще бъдат приютявани за 14-дневна карантина онези лица, които пристигат най-вече от чужбина и които не могат да си гарантират качествена изолация от околните. Сперанца посочи още, че изпълнението на новите мерки ще се движи по „двоен коловоз“ – те ще бъдат прилагани и контролирани както от изпълнителната власт на национално равнище, така и от ръководствата на двайсетте италиански области.

Според министъра на здравеопазването, въвеждането на новите мерки е наложено както от бавното, но постоянно увеличение на броя на заразените с коронавирус в Италия през последните десетина дни и съответно на починалите, но най-вече от избухването на нови огнища на заразата.

Две от от тях бяха подпалени от пристигнали извън Шенген заразени хора, каквито са случаите с българския гражданин в Мондрагоне и със завърналия се от Сърбия в град Виченца предприемач. Като особено опасна тенденция здравните власти окачествяват разгарянето на огнища на COVID-19 в големите кланици край градовете Мантова, Модена, Парма и др.

Коментари