Три сценария за новата учебна година
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Три сценария за новата учебна година

След увеличения брой заразени у нас, Министерство на образованието и науката обмисля три сценария за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне с частично присъствие в клас, а учениците да се редуват на смени според випуска си, съобщи Нова телевизия.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените. Сценариите засега са три.

Най-добрият вариант, разбира се, е учебната година да започне нормално, с всички ученици и учители. А най-лошият вариант е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година - изцяло онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вариант. При него часовете ще се редуват, част от тях ще са дистанционно, а други - присъствено.

Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на тези деца, които никога досега не са били ученици - бъдещите първокласници.

„Това са деца, които нямат изградени навици за учене. Формата на обучение е по-лежерна дори в предучилищната и се опасявам, че ще се налага да стоя до детето си поне първоначално, а може би и по-нататък, за да не се разсейва и да гледа други неща на компютъра”, казва Деница, която е родител на бъдещ първокласник.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

„Безспорно няма да е точно този сценарий - изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини. Вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

От министерството обмислят и изцяло нов метод, на смесено обучение, което означава част от учебният материал да се взима вкъщи, а другият - в училище.

„Разглеждаме и такъв вариант - например, да бъдат или определени класове, или съответно в определено време. В момента сме в процес на изработване на моделите”, посочи още Михайлова.Коментари