Още нещо боде очите на морския сарай до Бургас, макар й под сурдина
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Още нещо боде очите на морския сарай до Бургас, макар й под сурдина

С наближаването на изборите се залага на изпитаните операции: "изкарване на скелети от гардероба" или "хляб и зрелища, с цел откланяне на вниманието от същинските проблеми". В обществен фокус е прочутия морски сарай- южно от Бургас. Който съвсем определено не е единствен в широка периферия там наоколо. И това е публична тайна, при това от години. Строежът му започна във време когато сегашният бунтар Христо Иванов от ДБ, бе министър на правосъдието. Има едно нещо обаче за което незнайно защо не се говори много, а то има общо с чуденките за преобразения плаж на нос Чукалята. Иде реч за мистериозно изникналия преди около година и половина- двеста и трийсет метров вълнолом пред морския палат. Водещ се официално Водна спортна база. Институцията, която трябва да съгласува това строителство в акваторията, която е изключителна държавна собственост, е МРРБ. За впечатляващото съоръжение, няма богата информация кое, как, защо.

Медийни публикации посочват, че справка в Кадастъра показва, че новият вълнолом е придобил отделен кадастрален номер на поземлен имот 07079.831.346 с площ площ 5838 кв. м. Той е узаконен съвсем наскоро със Заповед за изменение на КККР № 18-2034-24.02.2020/24.02.2020 г. на НАЧАЛНИК НА СГКК – БУРГАС. В публичният регистър на Кадастъра обаче няма следа от тази заповед. Там не е отбелязано и чия е собствеността на съоръжението.

 

На скиците в Кадастралния регистър самата вече построена кейова стена обаче не е нанесена. Тя присъства само като проекция, скицирана в морето. Според закона за кадастъра, обектът не може да бъде приет, без да бъде задължително заснет и нанесен в кадастралната карта.

На най- новите сателитни снимки се виждат и няколко постройки, които са вдясно от пътя, водещ до резиденцията. Те пък изобщо не са нанесени в Кадастъра и не е ясно какво е тяхното предназначение и дали имат редовни строителни книжа. Тяхното строителство може да се датира от преди започването на вълнолома, като те са довършени преди него, вероятно около средата на миналата година.

Интересно е, че в Кадастъра сградите на луксозната резиденция се водят официално като…. 2 хангара за лодки и една административна сграда – всичките само на по 1 етаж! Т.е. в регистрите липсват данни за многоетажния луксозен дворец.

Иначе в предишни материали е ставало въпрос за нарушени основни изисквания и законови положения, за да бъде построен луксозен дворец на може би най- стратегическото място в Бургаския залив- нос Чукалята в парк "Росенец".

Историята започва с дадените от правителството на Иван Костов на всички имоти на НХК /към които спадат и имотите на Чукалята, заедно с около 300 дка крайморски терени в парк Росенец/ на бъдещия собственик на нефтозавода. Теренът на носа е бил ползван по времето на социализма като яхтено пристанище на Нефтохим и граничен пост за радарно и визуално наблюдение, поради своята изключителна стратегическа точка. След приватизацията на собствеността на НХК, терените в парк Росенец се прехвърлят на фирма свързана с новия собственик на завода, която от своя страна ги препродава. Така в крайна сметка, бившият яхт-клуб на Нефтохим, заедно с прилежащата база, става една от “перлите в огърлицата” в собствеността на корпоративен обръч. Официално собственик е фирмата “Хермес Солар”. Сараят се води по документи "Водна спортна база" и е осъществен с кредит от фалиралата КТБ за около 20 млн.лв. отпуснати по проект за ….Фабрика за фотоволтаични панели. Фабрика не е известно да има. По-късно КТБ фалира и кредитът по “схема” се прекредитира в ПИБ. За сметка на това парите са изхарчени за строежа на огромен луксозен палат и отцепената около него екстериториална част от българското крайбрежие.

Още при строежа на обекта избухна напрежение за нарушение на нормите за височина по крайбрежието съгласно ЗУЧК. Извисяващата се на 18 м височина кула в средата е квалифицирана  като “архитектурен елемент”.

До 2016- 2017 г. кеят в морето се води държавна собственост и се стопанисва по принцип от областния управител.

От "Хермес Солар” изразяват твърдото си намерение да приватизират имота и той да бъде деактуван като частна собственост. Официално не е ясно какво се случва с пристанището по документи, чия собственост е то в момента и кой е построил внушителния вълнолом, зад който вече може да се приютят големи плавателни съдове.

Морският дворец се води строителен обект и основно поради тази причина през годините, пред него и в по- широка периферия има ограничителни бариери с пазачи.

При този и други примери с противоречив краен резултат, всичко опира до обществената търпимост или нетърпимост.

 

 

ЮниконбгКоментари

Румен Димитров

10 юли, 2020 17:56

Това място му викахме хижите там съм израснал беше ивица с пясък

Отговори

Сиса

10 юли, 2020 2:55

даже плажа големия дето е към бившите станции го държи той с тая фима

Отговори

Геша

10 юли, 2020 2:39

Попринцип дефакто явно е дошло време едни вече да се пенсионират а други да ги заместят и на там отиват нещата.Припомнете си пожара

Отговори