Ще защити ли България своите синове Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков? Турция ги иска живи!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ще защити ли България своите синове Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков? Турция ги иска живи!

Турският наказателен съд в Къркларели е постановил да бъдат издирени с червена бюлетина на "Интерпол" и задържани четирима български граничари от Бургас, обвинени по нейните закони за смъртта на турски бракониер край Резово/Синеморец преди 12 години. Независимо, че иде реч за доказано бракониерски действия, турската версия е, че плавателният съд е турски, флагът е турски- апропо ставало въпрос за посегателствоедва ли не към самата страна.

У нас разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Изводът на прокуратура за прекратяване е, че инцидентът е нещастен случай.

Съдът в Страсбург също ги оправда. Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност.

Последното заседание е отложено за февруари догодина, за да бъдат принудително доведени обвиняемите. Българите се надяват външното ни министерство и новият главнен прокурор да декларират, че няма да бъдат екстрадирани. Нещо повече- иска се пълно обединение на държавническо ниво. При това истинско. Защото освен всичко става въпрос за господа които са си свършили работата, а защитата им от властимащите у нас, би дало конкретно и твърдо послание, че България защитава своите синове, а не ги оставя на произвола. С днешна дата трима от господата вече не са в системата на МВР.

Припомняме, че на 17 април 2008 г. в района на Резово, български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Сблъскват се с неподчинение и агресия. Тогавашното управление у нас не защити подобаващо четиримата и се стигна до митинги, подписки, автошествия, а момчетата станаха почетни граждани на Бургас. След тези събития ситуацията започва да навлиза в нормалното си русло.

В последните две години от Турция държат "рестарт" по техните закони, където се оказва, че давността не е като у нас, а цели 30 години. Поиска от България нов съд, но в края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

 

Юниконбг

 Коментари

Gabi

13 юли, 2020 9:32

to edva li ne teroristi sa znachi-ne,ne.ne taka

Отговори