"Гери 94" и "Флоривест" разкриват тайни за вкусните и полезни ядки
  • 2
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

"Гери 94" и "Флоривест" разкриват тайни за вкусните и полезни ядки

Всеобщо известно е, че всички видове ядки са полезни и предлагат много по- здравословна алтернатива на бързите закуски в случаите, когато искаме бързо да заситим глада.

Ядките са богати на витамин Е, белтъчини, есенциални мастни киселини и фибри и осигуряват богато разнообразие от микроелементи и антиоксиданти. Това конкретзират от водещят дистрибутор в Бургаско "Гери 94" и от изключително вкусните и полезни ядки "Флоривест". Тези фирми са скачени съдове на пазара и очароват както битовия, така и бизнес клиентите си.

Една от най- големите дилеми по отношение на ядките е свързана с нуждата да избираме дали да ги консумираме сурови или печени. Основно притеснение на клиентите е доколко термичната обработка повлиява полезния състав на ядките и дали приятният им вкус след печене не идва за сметка на лишаване от част от важните им за здравето съставки.

Печенето променя не само вкуса, но и структурата на ядките. Успоредно със загубата на вода обаче настъпват пренебрежимо малки промени в хранителния им състав. Установено е, че печените и суровите ядки имат приблизително еднакво съдържание на хранителните вещества, които ги правят толкова полезни- мастните киселини, белтъчините и фибрите. Това конкрезират от Гери 94 и Флоривест, които са вещи в занаята и предлагат на пазара готовата си продукция в перфектно качество- в суров и изпечен вариант.

Анализите показват, че една средна шепа /около 30 г/ сурови бадеми съдържа около 160 калории и 14 г есенциални мастни киселини. Същото количество печени бадеми съдържа около 170 калории и 15 г мастни киселини. Счита се, че разликите идват единствено от факта, че печените ядки губят голяма част от водата си и разликата в теглото им се отразява леко и на химичния състав.

Най- силно от термичната обработка на ядките страда витамин Е в състава им. Той е термолабилен и при продължително печене голяма част от него може да се деактивира. Друг от водещите недостатъци на печенето на ядките е, че улеснява контакта на ненаситените мастни киселини с кислород и ги прави по- податливи на оксидация. Така се повишава рискът от образуване на свободни радикали след консумацията им. Затова печените ядки имат по-кратък срок на годност от суровите и е препоръчително да се консумират максимално бързо след термичната обработка.

За намаляване вероятността от деактивиране на витамин Е или оксидиране на мастните киселини се препоръчва печенето на ядките да е при по- ниски температури, конкретизират от Гери 94 и Флоривест.

В повечето случаи ядките се пекат в сухо състояние, но нерядко се ползва и мазнина. Противно на очакванията печените в качествена мазнина ядки са със съвсем леко завишено съдържание на мазнини и калории.

Причината е в това, че те са естествено богати на мазнини и при термична обработка загубата на вода не води до сериозна абсорбция на допълнителни мазнини.

Обобщените данни показват, че не може да се направи генерално заключение дали печените или суровите ядки са по- полезни. Фактор, определящ избора ни тук, би могъл да бъде единствено разликата във вкуса. И дребната подробност, че складирани на нечисто място, суровите ядки може да представят удобна среда за развитие на различни гъбички и бактерии, включително от род Salmonella, Escherichia coli и др.

И тук идва открояващата се разлика. Производството във Флоривест е на високо технологично ниво с можещи кадри по цялата верга. А Гери 94 разполага с модерни бази, в която се поддържа необходимата температура за съхранение на продукцията по всяко време на годината. Разпространението идва чрез можещи бойци до търговската мрежа. За жалост порочни практики присъщи за родния пазар, не позволяват на ядки ФЛОРИВЕСТ да фигурират във всички хранителни и зеленчукови магазини. Иде реч за лобизъм, с корупционен нюанс. От това за жалост губи клиента. Защото освен всичко друго инвестицията в тази марка включва също отглеждане на продукцията в собствени земеделски полета в подножието на Родопите, край Асеновград. А тогава когато има все пак внос на нещо конкретно, то идва сертифицирано от изпитани производители и партньори.

 

Юниконбг

 Коментари

Бебо

2 авг, 2020 15:09

слънчото е супер

Отговори