Легенди с безусловна подкрепа за Мартин Пенчев в мисията му да спаси дете
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Легенди с безусловна подкрепа за Мартин Пенчев в мисията му да спаси дете

Христо Мутафчиев, Силвия Кацарова, Орлин Горанов, Мариана Попова, Веселин Плачков,
Ники Кънчев, Силвия Кацарова и Деан Вълев- Дишо са сред обичаните българи, които безусловно подкрепиха най- последната кауза и мисия на фейсбук групата за взаимопомощ "Групата на групите" и лично на общественика и бизнесмен от Бургаско Мартин Пенчев. Това става посредством видеобръщение в социалната мрежа. Пенчев прави и невъзможното за живота на 4- годишното българче Ива от Кубрат, обл. Разград. Това определено не е единична кампания за българи в нужда с която се нагърбва Пенчев във времето досега. Апропо- поредна мисия е в обществена полза! Историята на малката красавица го грабва и лично неотдавна отива до родния град на Лили Иванова за да узнае до най- малки подробности какъв точно е случая и в състояние ли е да помогне. Случаят е труден и някои биха обещали, че ще помогнат, да си тръгнат и нищо да не направят. Той обаче прави точно обратното. Предприе битка заедно със свои партньори и апелира сънародниците си да помогнат. Детето е на 4 годинки. Дълго и много чакано е и е резултат на няколко опита ин витро. Ивка се ражда преждевременно в 29- та гестационна седмица и тежи само 1100 грама.

Днес тя расте красива и умна, но с ужасната диагноза детска церебрална парализа и

въпреки че провежда рехабилитация от малка и се справя много добре, ѝ е необходима скъпоструваща операция, за да бъде като всяко друго дете!

ДЦП е заболяване за цял живот, като обикновено води до хронична болка, деформации и необходимост от ортопедични операции. Дори и в леките форми на болестта, при които пациентите са достатъчно мобилни в детството си, след 30- годишна възраст двигателните функции силно се влошават.

За щастие Ива може да ходи, но походката ѝ е нестабилна и спастична – има проблем с баланса и често залита и пада.

Преди време семейството научава за операция, която се провежда в САЩ. Нарича се селективна дорзална ризотомия (SDR) и чрез нея трайно се премахва спастичността като се прекъсват част от сензорните нервни окончания, които причиняват спастиката в долните крайници. Операцията се прави от д-р Т. С. Парк в детската болница "Сейнт Луис" в щата Мисури, САЩ. Д-р Парк е с огромни постижения в областта на педиатричната неврохирургия и е помогнал на хиляди деца да си възвърнат мобилността, която са изгубили заради церебралната парализа. Той е извършил над 4000 такива операции и намира Ива за отличен кандидат.

Прогнозите на д-р Парк са, че след нея балансът и походката на нашето дете ще се подобрят значително.

Подават се документи за финансиране към НЗОК още февруари месец, но все отговор няма, а времето минава. Парите трябва да се преведат поне 45 дни преди операцията, която се очаква да бъде през февруари 2021-та година.

Затова семейството се обръща за помощ – необходимата сума за операцията и едномесечния престой в Сейнт Луис е непосилна за обикновено семейство като нашето!

"Благодарим от сърце на всеки, който ще дари за шанса на Ива да тича!" съобащават приятели и роднини на семейството. Конкретизират, че във фейсбук има страница и прозрачността на даренията са гарантирани. Благодарят специално на "сивия кардинал" на фейсбук групата за взаимопомощ "Групата на групите" Мартин Пенчев за подкрепата. Самият Пенчев не крие, че вече е направил организация да се помогне. Плътно до него, при това без да се парадира публично е съратникът му- Тончо Георгиев. Също популярен общественик и бизнесмен. От "породата": млади и можещи /двамата- на втората снимка/.

 

 

ЮниконбгКоментари

Гинов

2 авг, 2020 15:10

държавата кат я няма за жалост...........

Отговори

Дидо

2 авг, 2020 15:07

Благородно- евала

Отговори