Извънреден сбор за минималната пенсия! Нито дума за "чупене" на тавана
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Извънреден сбор за минималната пенсия! Нито дума за "чупене" на тавана

Минималната пенсия да стане 300 лева - такова предложение ще бъде обсъдено на Коалиционен съвет на управляващата коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти". Новината съобщи министърът на социалната политика Деница Сачева.

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза още Сачева, която участва в инициатива на Центъра за изследване на демокрация и на Българския форум на бизнес лидерите за представяне на Харта за многообразието в България.

Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета. Случайно или не, за увеличение тавана на пенсиите не се говори. Макар да има такива нагласи сред обществото.

Работи се основно по варианти за преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, за преизчисляване на всички пенсии или само на най- ниските, както и продължаване на добавките от 50 лева, които се отпускат сега, заради пандемията, посочи Сачева.

"Моето мнение е, че трябва преизчисляване на всички пенсии", каза още министърът.

Вариантът за преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 2015 година, би струвал на държавата 1.2-1.5 млрд. лева и ще се отнася за един милион - милион и сто хиляди души. Разчетите по всички варианти са от 1.2 до 3.8 млрд. лева на година,допълни Сачева.

В момента се прави анализ на социалното подпомагане, който трябва да е готов до края на октомври и да бъде представен пред Народното събрание, защото то е поръчителят на доклада, каза Сачева. При семейните помощи за деца със сигурност са нужни промени, защото детските добавки са сред най-дискутираните теми и от тях всички са недоволни. Моето лично мнение е, че трябва да има универсални детски добавки, но това е въпрос на разчети и на възможности, каза Деница Сачева.

Работи се и по актуализация на бюджета за тази година и по проекта за бюджет за следващата година, каза още социалният министър.Коментари