От понеделник сме в карантина?
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0

От понеделник сме в карантина?

Децата трябва да ходят на училище, разпоредил съм и да намалят карантината на 10 дни. В момента лекарите тестват колкото е необходимо, затова на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, съобщиха от Дондуков 1. Индиректно се посочва, че се върви към карантинен режим и той ще е много скоро. По последна информация ще се устиска през уикенда и масовите мероприятия няма да се отменят. С условието да се спазват противоепидемичните мерки. Но от понеделник, ще има ограничения на няколко фронта и по места, а полицейски КПП- та към този момент не се предвиждат. В момента в Сандански здравният министър е събрал т. нар. тежка артилерия от страната за да даде указания и да събере обратни мнения.

Преди минути иначе, Борисов заяви, че най- после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според него сме закъснели. "Трябваше да го направим още през юли, а не сега в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията", каза още премиерът в началото на втория ден от редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът отбеляза, че с останалите евролидери са акцентирали върху превенцията срещу разпространението на коронавируса, включително на носенето на маски. „Спазването на дистанция е вторият изключително важен фактор. Третият е дезинфекцията", изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Българският премиер добави, че ако се прилагат разписаните от Министерството на здравеопазването изисквания в заповедите, няма да се налага да се предприемат каквито и да било други ограничения. 

Борисов апелира към отговорност и самоконтрол на гражданите на обществените места и подчерта, че е важно да се пази психичното здраве на хората. 

По отношение на дискусиите в Европейския съвет за Зелената сделка, премиерът заяви, че е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г.

„Изводът, който мога да направя от изказванията и на колегите е, че при исканото 60-процентно намаление на вредните емисии, Съветът ще се спре на 55% намаление до 2030 г.", каза още Борисов. Той акцентира, че България трябва да работи много усилено и бързо по Зелената сделка. „Без популизъм, без партийност, защото това ще стане до 2030 г. А по какъв начин – дали чрез намаление на вредните емисии от автомобилите, дали от централите или от други сектори на стопанския живот, ще трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз и те ще бъдат много стриктни в изпълнението му. Това казвам и на българските граждани", изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.Коментари

Пеню-online

16 окт, 2020 17:49

Какво да имитираме? Та те от там идват заповедите.

Отговори

Ники Петров

16 окт, 2020 13:30

трябва да има мерко но не крайни и е време най накрая да се спрат да шашкат хората

Отговори

Гого

16 окт, 2020 13:29

не е нужно и за тия неща да имитираме запада

Отговори